U maloj zgradi u vlasništvu Grada Zadra na Relji više od jednog desetljeća udomljene su dvije najveće plesne udruge Gesta i Zadarski plesni ansambl.

Tamo imaju plesnu dvoranu koju dijele i svoja sjedišta, ali odnedavno i opasnog susjeda. Tek mali prolaz dijeli tu zgradu od velikog gradilišta nove Medicinske škole, na mjestu gdje se nalazi zgrada nekadašnjeg hostela za samce Čazma. I dok je jedna zgrada srušena, drugu treba učvrstiti.

Na nimalo ugodan prolaz uz takvo gradilište, iz te dvije udruge upozorili su nadležne iz Grada Zadra koji su i sami bili svjesni nove situacije u kojoj su se našle udruge u zgradi koja je njihovo vlasništvo. 

- U dogovoru smo s njima da se probiju vrata na suprotnoj strani zgrade. Taj bi posao treba biti gotov za 10-ak dana, doznajemo od Nene Jurišić, voditeljice Geste.

Ona je zbog toga objavila na svojoj Facebook stranici da se odgađa početak rada, odnosno upis članova Geste. Voditelji udruga ponijeli su se odgovorno prema svojim članovima.

Radovi na gradilištu počeli su početkom ove godine, a rok od 14 mjeseci već je probijen arheologijom, a bit će i dodatnim učvršćivanjem. Zgrada se nalazi Ul. kralja Stjepana Držislava 10A i malo je oštećena jer je krov od zgrade koja je srušena nastavljao se na tu prizemnicu.

Sustanarstvo zadarskih udruga uz gradilište rješava se tek u rujnu. Voditeljici Zadarskog plesnog ansambla, Sanji Petrovski neugodu izaziva strah od dizalica. Pitali smo u Grad Zadar možemo li se privremeno preseliti u Centar za mlade i rekli su da ne možemo, kazala nam je poznata plesna pedagoginja.

Spoj s krovom nije jedino oštećenje koje smo snimili prije mjesec dana na prizemnoj zgradi u kojoj su smještene četiri udruge.