Na natječaj za dva postojeća studentska doma javilo se 627 studenata. Međutim, njih 190 ne ispunjava uvjete a s liste smo prebrojali da je 257 onih koji su dobili smještaj u novom studentskom domu.

Pitali smo sveučilišnu upravu da nam daju konkretne podatke od čega smo dobili tek informaciju da je natječaj za subvencioniran smještaj raspisan za 440 mjesta sukladno Odluci Ministarstva znanosti.

Jedan je natječaj za oba doma, dok su studenti u novom domu ostvarili pravo na smještaj skladno članku 26. st. 1. Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava studenata u redovitom statusu na subvencionirano stanovanje.

Nadležni sa Sveučilišta navode zbog čega svi kapaciteti novog doma nisu dani na korištenje

„Od ukupnoga broja smještajnih kapaciteta obnovljenih ili izgrađenih sredstvima iz Strukturnih fondova EU najmanje 50 % ili prema definiranome postotku u potpisanome ugovoru o izgradnji doma mora biti namijenjeno studentima s invaliditetom i studentima čiji ukupni mjesečni prihod po članu obitelji u prethodnoj kalendarskoj godini iznosi manje ili jednako 65 % proračunske osnovice, osim pružatelja usluga kojima je prestala važiti ugovorna obveza."), obrazložili su javnosti nerazumljive EU uvjete. Zbog povećanog interesa za smještaj, a zbog ograničenog broja smještajnih kapaciteta velik je broj studenata koji su ostali ispod "crte", zaključili su u odgovoru na novinarski upit te dodali kako se cijene nisu mijenjale.

U starom domu to je 60 eura, dok je u novom cijena po studentu od 80 do 110 eura što je simbolično u odnosu na cijene i uvjete u privatnom smještaju koje su otišle u nebo.