Zajednica tehničke kulture Zadarske županije i Ronilački klub "Sveti Roko" Bibinje u subotu u Jazinama organiziraju ekološku akciju čišćenja podmorja, predstavljanje udruga tehničke kulture i izložbu podvodnih fotografija.

Ekološka akcija čišćenja podmorja, izložba fotografija i predstavljanje udruga tehničke kulture, sad već tradicionalno naziva "Daj ruku" održat će se na, oko i ispod zadarskog gradskog mosta. Pokrenuta je kako bi udruge koje sudjeluju u ekološkoj akciji, a pod okriljem su Zajednice tehničke kulture, imale priliku široj javnosti pokazati svoje tvorevine, aktivnosti i buduće projekte.

- Zajednica je svake godine akciju priređivala u rujnu, a prošlog proljeća krenuli smo i s akcijom na Punti Bajlo, gdje smo akciju održali prigodno na Dan planeta Zemlje i u sklopu Županijskih dana. Naši ronilački klubovi, istaknula bih prije svih RK Sveti Roko iz Bibinja i KPA Donat, svake godine provode brojne akcije, ističe tajnica ZTK Zadarske županije Marija Živković.

Sv. Roko sa svojim predsjednikom Đanijem Iglićem svake godine odradi pedesetak akcija, bilo da se radi o vikend posjetima ili izvanrednim situacijama, kada mogu pomoći oko sanacije ekološkog onečišćenja ili podizanja glomaznog smeća iz podmorja. Ove godine u Jazinama Sveti Roko će prirediti malakološku radionicu za velike i male te prirediti izložbu podvodne fotografije u ulici Pod bedemom.

Astronomska udruga Zadar organizira radionicu astronomije za velike i male uz promatranje Sunca solarnim teleskopima, dok Aeroklub „Zadar" prezentira klub uz FPV dron. Ako vrijeme dopusti, Aeroklub će dignuti dron uz mogućnost korištenja VR naočala te će posnimiti događanje iz zraka.

CB Radioklub „Donat" priređuje radionicu CB radioamaterizma, a Radioklub Zadar demonstraciju digitalne glasovne komunikacije.

Gradsko društvo Crvenog križa Zadar napravit će radionicu prve pomoći, predstavit će se Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadaru i Čistoća d.o.o. Zadar, a zanimljiv će biti i program Kanate, udruge za istraživanje i zaštitu maritimne baštine. Ona će svojim gajetama kružiti oko mosta, spustiti jedra i ući u Jazine kako bi pomogli očistiti otpad iz podmorja. Naravno, imat će i svoj stol na kojemu će prezentirati svoje aktivnosti.

- Nažalost, prema našim iskustvima nije toliki problem stranaca u sezoni, koliko naših domaćih ljudi i brodara koji bacaju smeće iz broda u more. To nisu pali, nego odbačeni predmeti poput limenki, komadi broda, motora, mreža, cerada... Želimo građani osvijestiti na ovaj problem i pozvati ih da brinu o našim lukama, kaže Živković.