Domaćini iz Grada Nina predvođeni gradonačelnikom Emilom Ćurkom obišli su jučer s gostima iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine staru Ciglanu i  Šepurine, obje nekretnine u vlasništvu Države.

Iz resornog ministarstva u Nin su došle, Sanja Bošnjak, državna tajnica te Ivana Pintar, ravnateljica Uprave za upravljanje i raspolaganje nekretninama. Svoje dojmove, informacije i dogovor da će se za mjesec dana opet razgovarati, one će prenijeti ministru Branku Bačiću.

Razgovarali smo o tome da treba napraviti procjenu koliko bi koštalo čišćenje Šepurina te rušenje stare Ciglane, kazao nam je gradonačelnik Emil Ćurko. On i dalje zastupa stav kako bi državne nekretnine trebalo dati na upravljanje jedinicama lokalne samouprave.

Za prostor Ciglane postoji Urbanistički planom uređenja stambene i turističke zone „Bivša ciglana".

Grad Nin je kod posljednjih izmjena Županijskog prostornog plana tražio da se Šepurine pretvore u park šumu. Ali kome bi to bilo u interesu pored mnogih najava i pokušaja da se taj prostor pretvori u turistički resort.

Postoje i problemi oko vlasništva s obzirom da su tamo Benediktinske. Njima je vraćan Punta Skala koja graniči sa Šepurinama a nekadašnja vojna pita nuđena je potencijalnim investitorima.

I Država je imala svoje planove preko DUD-ja ali nikada nije makla ni s prstom da barem očisti ono smeće i nered koji vladaju ne nekadašnjem vojnom prostoru.

Sada se pripremaju nova pravila igre oko gospodarenja državnim nekretninama u odnosu na lokalne zajednice na čijem se prostoru nalaze. Zakonske izmjene tek su u čitanju i još nisu doprle do javnosti.