Zadarska županija raspisala je natječaj za 93 pomoćnika u nastavi koji će preko Europskog socijalnog fonda i proračuna Zadarske županije biti angažirani u nadolazećoj školskoj godini. Dio pomoćnika financirat će Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje je također raspisalo natječaj, a prijave su moguće do sredine rujna. O kakvim se natječajima radi rekao nam je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije Ivan Šimunić.

- Na jedan natječaj koji je raspisala Županija potencijalni pomoćnici se prijavljuju do kraja školske godine. Drugi natječaj je onaj Ministarstva znanosti i obrazovanja, sa sredstvima iz državnog proračuna i Europskog socijalnog fonda. U tom natječaju stoji da se svi pomoćnici moraju imenovati isključivo na temelju natječaja. S obzirom da se tijekom školske godine pojavljuje potreba za novim pomoćnicima ili za zamjenama onih koji su odustali od posla u školi, raspisali smo natječaj s trajanjem do kraja sljedeće školske godine, kako ne bismo gubili kasnije vrijeme na natječaje.

Kakav je interes za javljanjem na natječaj?

- Trenutačno imamo oko 100 prijava. Oni koji su do sada radili prijavljuju se da bi bili pomoćnici onim učenicima kojima su do sada pomagali, što je uobičajena praksa, posebice pri prelasku u srednjoškolsko obrazovanje. Interes je veći nego prošle godine jer je cijena sata povećana s tadašnjih 25 na 32 kune neto. Koliko smo uspjeli dobiti povrat informacija, pomoćnici su zadovoljni odlukom Zadarske županije.

Koliko je učenika kojima je potreban pomoćnik u nastavi u školama čiji je osnivač Zadarska županija?

- Prošle godine smo imali oko 130 pomoćnike i nešto više od 110 učenika, jer ponekad pomoćnik radi s dvoje učenika. Ove godine očekujemo da će biti toliko ili malo više, budući da su se brojevi zadnjih godina stabilizirali. Uz financiranje preko države i europskih fondova, te izravno iz županijskog proračuna, imamo i financiranje preko udruga, koje se javljaju na natječaj Ministarstva, a sredstva su osigurana iz prihoda igara na sreću. Prošle godine imali smo dvije udruge koje su se javila i dobile po 10 pomoćnika, što je pomoglo radu udruga i civilnog društva, a s druge olakšalo županijskom proračunu. Ove godine imamo tri udruge pa očekujemo 30 pomoćnika s te strane.

Hoće li djeca na vrijeme dobiti svoje pomoćnike?

- Ministarstvo je ove godine nešto kasnije raspisalo natječaj pa će završiti u drugoj polovici rujna, ali mi ćemo sve na vrijeme odraditi. Svi učenici koji ostvaruju pravo na pomoćnika u nastavi će ga imati.

Prednost u pravilu ostvaruju kandidati koji imaju iskustvo u radu s djecom s teškoćama, s iskustvom u volontiranju te imaju završenu najmanje 20-satnu edukaciju.