Najnovijim dodatkom ugovora između Sveučilišta u Zadru i Strabaga, konačna financijska vrijednost radova na obnovi stare Tehničke škole u novu sveučilišnu zgradu iznosit će  5.514.447,28 EUR bez PDV-a.

Strabag koji je izveo radove na rekonstrukciji zgrade stare Tehničke za potrebe Sveučilišta, iskoristio je velikodušnost hrvatske Vlade za povećanje iznos ugovora. I to za još pola milijuna eura.

Vlada Andreja Plenković otvorila je velika vrata građevinarima da mogu od investitora, a to su uglavnom javne institucije i EU projekti, naplatiti inflaciju i raznorazna usklađenja po koeficijentu.

Posljednje dodatno ugovaranje bilo je na milijun eura zbog dodatnih radova na zahtjevnom gradilištu tehničke škole što će se pokriti iz proračuna Ministarsatva zanosti. Sveučilište u Zadru je sa Strabagom sklopilo ugovor 2021. godine na 28 milijuna kuna. Oni su se kao izvođači radova svojski potrudili da među svoje reference upišu kako su jednu tako urušenu građevinu dovedu u stanje od prije sto i nešto godina kada ju je dala izgraditi trgovačka obitelj Bakmaz.

Ukupno pet milijuna eura koliko je, bez dodatnog dara Vlade, koštala njihova izvedba, može se upisati kao povoljno u odnosu na Kneževu palaču. Ta je građevina od dvije tisuće kvadrata već imala sređenu konstrukciju i krov za što je u poslijeratnoj obnovi uloženo 10 milijuna eura. Krovište tehničke bilo je urušeno i obraslo.

Grad Zadar dobio 37 milijuna kuna za uređenje Kneževe palače, a nakon dvije godine je prikazano 44 milijuna kuna, s obzirom da je i grad morao sudjelovati s 15 posto investicije. 

Ugovor je 2014. godine preuzeo tadašnji pročelnik za EU fondove Šime Erlić. Na uređenju i opremanju izmijenili su se Ploter, koji je do tada bio gradski izvođač, onda je posao dobio Krekić Avangrad kojem je to bila odskočna daska za sve ostale natječaje na kojima je pobjeđivao.

Pa tako i na natječaju za obnovu Providurove palače koja je koštala više od 66 milijuna kuna uz isti iznos od 37 milijuna kuna iz EU financiranja. Početni ugovor s Krekićem iznosio je 39.9 milijuna kuna bez PDV-a, a projektanti iz AB Foruma su napravili troškovnik s procjenom od 28,3 milijuna kuna bez PDV-a. Na kraju je to došlo do 66 milijuna kuna.

Procjena vrijednosti radova na obnovi stare Tehničke koju su dali iz Siriusa iznosila je 25.960.000 kuna, a na kraju se došlo do 41 milijun kuna uz inflaciju, uvođenje eura i sva moguća poskupljenja. Građevina je to površina 1.960 metara četvornih, gotovo isto kao i Kneževa palača, ali su iz Strabaga za tu cijenu uredili i okoliš.

 A što je s povijesnim vrtom Kneževe palače, za koju je postao projekt hortikulturnog uređenja? To nitko nikada nije spomenuo kao dio tog EU projekta obnove za koji su konzervatori dali privremenu suglasnost da se pretvori a na kraju je ostala ugostiteljska terasa.