Politički dogovor unutar HDZ-a je pao: Renata Peroš više neće biti na čelu Narodnog muzeja, ustanove kojoj je osnivač Zadarska županija.

To mjesto bit će prepušteno koalicijskoj partnerici skorom odlukom Upravnog vijeća kojeg vodi Radomir Jurić. Njima je upute za sazivanje sjednice i odluku koju moraju donijeti dao resorni pročelnik Ivan Šimunić, koji je i sam sjedio u Upravnom vijeću Narodnog muzeja.

Na prošli natječaj nije se javila Renata Peroš, kojoj mandat završava u listopadu već samo profesorica Filozofskog fakulteta u Rijeci, povjesničarka umjetnosti dr. sci. Nataša Šegota Lah. Ali struka nije bila pogodna za ravnateljsko mjesto Narodnog muzeja.

Natječaj je poništen u svibnju jednoglasnom odlukom Upravnog vijeća koje je čekalo signale iz Županije u ime koje se očitovao pročelnik Šimunić, čiji odgovor na novinarski upit prenosimo u cijelosti:

"Zakon o ustanovama propisuje da ako se na raspisanom natječaju za imenovanje ravnatelja ustanove ne imenuje ravnatelj potrebno je natječaj ponoviti, ali isti Zakon također pojašnjava da se do imenovanja ravnatelja ustanove na temelju ponovljenog natječaja imenuje vršitelj dužnosti ravnatelja.

Vršitelj dužnosti imenuje se najduže do godinu dana. Ponovljeni natječaj za imenovanje ravnatelja/ice Narodnog muzeja Zadar bit će raspisan nakon imenovanja vršitelja/ice dužnosti ravnatelja/ice Narodnog muzeja Zadar.

Odluku o imenovanju v. d. ravnatelja donosi Županijska skupština Zadarske županije, napisao je Šimunić. Bit će to već u rujnu, objavio je on javnosti.