Poljana pape Ivana Pavle II, arhitektonski projekt zadarskog nagrađivanog arhitekta Ante Uglešića završen je 2010. godine za vrijeme gradonačelnika Zvonimira Vrančića. 

Bio je to veliki događaj za Zadar s obzirom na povijesni značaj tog prostora. Iako je najveći problem tada bio dobiti građevinsku dozvolu zbog neriješenih vlasničkih odnosa nakon (de)nacionalizacije, središnje mjesto ljetnih kulturnih i zabavnih zbivanja, sve više rastužuje građane.

Kako i neće kada gradske vlasti nisu ništa poduzele na održavanje tog arhitektonskog djela.

Prije više godine razbijeno kaljeno staklo poklopca nad vijence, tadašnje gradske cisterna. Međutim, do danas je gradskim vlastima skupo naručiti zamjenu s novim staklenim poklopcem
Marex koji održava komunalnu opremu nije dobio pristanak nadležnih da zbog cijene zamijeni poklopac.

Zašto opet ne radi fontana i to cijelog vrelog ljeta kada voda svojim žuborom daje barem privid svježine. Vode na Poljani nema ni u fontani a nama je ni za oprat kamene ploče.

Vode kao da je nije bilo ni za jedno od stabala koje se osušilo. Zbog kroničnog neodržavanje, sve će više biti osušene i drvene klupe ispod tih stabala.

One su bile u natur boji kao i one uz šetnicu. Prilikom posljednjeg održavanja tih lijepih klupa netko od komunalaca ih je umrtvio s bojom koja nema veze s onim što je arhitekt propisao za izvedbu.

Ono što je najtužnije za vidjeti jeste razmrvljena, na izgel isprava podloga tog javnog prostora, što je predviđao bivši gradonačelnik Živko Kolega. Umjesto arhitektonskog plana da to bude podloga od oblutaka i betona, konzervatori su inzistirali na vapnenom mortu koji je pokazao da nije ni 10 godina izdržao.

I susjedna šetnica djelo je arhitekta Uglešića. Na nju je netko besramno stavio prometni znak upozorenja jer je stvorena rupa od težine šlepera na koju je upozorio naš foto-repertore.

pape Ivana Pavla II

Ovako je izgledala Poljana, nominirana u za nagradu "Bernardo Bernardi" - kao jedno od četiri najuspješnija ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja u 2011. godine

Do kada će stajati i koliko dugo će taj prostor Foruma čekati na one kojima je stalo do održavanja kulturne baštine Zadra koja nosi ime Pape koji mu je dao noviji povijesni pečat.

Ostalo govore same fotografije Tomija Burčula