U dilemi između Sakaruna i Velog žala, sve je više onih koji je izabrati umjesto plaže u uvali, onu koja je okrenuta prema otvorenom moru.
Veli žal je divlja plaža, ako se još uvijek to tako kategorizira prema revolucionarnom Pomorskom zakonu, ali sve više prirodno devastirana.
Urušen je dio gomile kamena, složenog između zapuštenog dijela obraslog makijom i pojasa uz more.

- Eroziju je napravilo more koje je odšuljalo kamen, rekao nam je načelnik Sali, Zoran Morović koji se i sam kupa na toj plaži. Teško da bi to mogla napraviti ljudska ruka, bez opasnosti da joj se kamenje odšulja po nogama. Prema riječima načelnika Sali, posljedica je to klimatskih promjena prema koji se točka dubine svake godine podiže za pola metra. More uzima kopno.

Može li se nešto napraviti na zaštiti? Na to pitanje, načelnik nema odgovora kao ni na to hoće li makija preko urušene gomile, prodrijeti na plažu.
Jedino na čemu komunalne službe Općine Sali rade jest uspostava reda oko parkirališta. A kako regulirati prirodne pojave i ukrotiti more, a to je pitanje za znanstvenike. Kao i vlasnike zemlje uz Veli žal.

Tu su plažu neki pokušali pretvoriti u nudističku. Čak su i postavili znak kojeg su domaći uklonili. Isti ti, kojima je stalo da se Veli žal održi u svojoj ljepoti i divljini, poslali su i nam i ove fotografije. Na jednoj je vidljivo kako kupači, to su obično stranci iskoristili odvaljeno kamenje za izradu svog staništa i hlada.