Roditelji okupljeni u grupu "Roditelji zadarske dice" odlučili su se i za konkretan potez - slanje dopisa ministru zdravstva Viliju Berošu i Pravobraniteljici za djecu Helenci Pirnat Dragičević.

Oba dopisa, najprije ono upućeno Pravobraniteljiici za djecu, a potom i ministru zdravstva, prenosimo u cijelosti:


Poštovana,

Ovim putem želimo Vas upoznati s nedavnim događajima u gradu Zadru i Zadarskoj županiji.


Uskoro ćemo doživjeti potpuni slom Zadarske primarne pedijatrije!!! Djeca nam uskoro ostaju bez primarne zdravstvene skrbi, što je nedopustivo!!

Naime, već godinama imamo manjak kadra, od potrebnih 14 pedijatrijskih timova, imali smo samo 8.

Pedijatri su bili prekapacitirani, ali svojim trudom i zalaganjem uspijevali su pružati adekvatnu skrb našoj djeci.

Međutim od strane pročelnika za zdravstvo i ravnateljstva doma zdravlja Zadarske županije, gurnuti su na sami rub, te je troje od osmero pedijatara dalo otkaz. Jedna pedijatrica od preostalih 5 timova ide u zasluženu mirovinu krajem godine. Od preostala 4 tima imamo dvoje vrlo blizu mirovine i jedan tim na pola radnog vremena gdje radi 81 godišnji pedijatar.

Novih specijalista pedijatrije nema niti na vidiku, ravnateljstvo doma zdravlja "umiruje" uznemirene roditelje da će ubrzo (ali nezna se kad) doći jedna pedijatrica sa specijalizacije. JEDNA!!!! U trenutnom nedostatku od 10 pedijatara, a vrlo skoro od 13 (od potrebitih 14) nama će doći JEDAN pedijatar!!!!

Kakvo je to vođenje firme, kakvo je to planiranje!?!?! Zašto specijalizacije nisu raspisivane na vrijeme!?!?! Zašto se u ovoj nemiloj situaciji nije učinilo SVE da sačuvamo postojeće pedijatre nego ih se prisililo očito neprihvatljivim uvjetima rada da daju otkaze!?


Vrlo brzo doći će i do potpunog sloma bolničke pedijatrije, jer na ovaj način cca 6000-7000 tisuća djece je prisiljeno ići u bolnicu koja bi se trebala baviti težim i ozbiljnijim slučajevima, a ne prehladama i virozama. Znate li što to znači? U ovim nemilim uvjetima samo čekamo da se krenu događati tragedije.


Poštovana pravobraniteljice za djecu, zadarska djeca Vas SADA trebaju.

Molim da se ozbiljno pozabavite ovim pitanjem.

Unaprijed zahvalni,

Roditelji Zadarske dice

 

Poslali su i pismo ministru Berošu koji je upoznat s tim problemom i preko nacionalnih medija:

Uz to što su napisali i u pismu Pravobranitelji, resornog ministra su podsjetili kako u Statutu Doma zdravlja piše "Svojim radom Dom zdravlja osigurava ostvarenje načela sveobuhvatnosti, cjelovitog pristupa te načela dostupnosti i kontinuiranosti pružanja zdravstvene zaštite na području Zadarske županije.


Mi Vas ovim putem pitamo gdje je u Zadru sveobuhvatnost, dostupnost i kontinuiranost pružanja zdravstvene zaštite?? Da bi bilo još gore, radi se o ostajanju bez zdravstvene skrbi najmlađih, djece i beba mlađih od 7 godina. Isto ravnateljstvo u domu zdravlja Zadar imamo već 5 mandata. U ovih dvadeset godina primarna zdravstvena skrb se do kraja devastirala.

Tražimo hitno rješenje novonastale situacije!!!

Tražimo refundaciju troškova od strane odgovornih za novonastalu situaciju za račune iz privatnih poliklinika, jer nam je onemogućeno zakonsko pravo na zdravstvenu skrb naše djece, dok se situacija drugačije ne riješi !!!

Tražimo hitnu smjenu odgovornih za novonastalu situaciju!!!


Tražimo hitno raspisivanje onoliko specijalizacija koliko je potrebno da se mreža kompletno popuni!!!


Zahtijevamo najžurnije bavljenje ovim problemom i pronalaženje rješenja istog.


Svjesni smo da u našem zdravstvenom sustavu ima puno problema, ali nećemo i ne možemo dopustiti da se slomi preko leđa naše djece!!!


S dužnim poštovanjem,


Roditelji Zadarske dice