Teška mehanizacija Kali gradnje d.o.o. iz Kali započela je raščišćavati teren budućega groblja Gaj u Preku, koje će se prostirati na ukupno 15.000 četvornih metara uz državnu cestu u predjelu Zmorac, na granici dviju katastarskih općina - Preka i Poljane, stoji na portalu Naši školji.

Na otvorenju radova bili su voditeljica gradilišta, inženjerka građevine Sanja Rončević i Mario Miličević iz Kali gradnje i načelnik Općine Preko Jure Brižić sa suradnicima.

Projekt je najavljen prije nepune dvije godine, a sada ima sve potrebne dozvole za uređenje i gradnju te riješene sve imovinsko-pravne odnose. Ukupna vrijednost radova je 3,821.776,01 eura s PDV-om.

Također, Brižić je pojasnio je kako će prva faza trajat četiri godine. U nju su uključeni čišćenje i prilagodba terena, rješavanje kompletne infrastrukture, uređenje parkirališta i pristupnih cesta. Isto tako, u fazi je i gradnja mrtvačnice, oproštajne dvorane, kapelice, cvjećarnice te sanitarnog čvora. Uredit će se 250 grobnih mjesta.

Nakon toga, rekao je i kako će se urediti još toliko grobnih mjesta, tako da će ih ukupno biti oko 500: 473 grobnice i 41 ukopno mjesto za urne.