Proteklih dana aktualizirala se priča o svojevrsnoj pobuni pedijatara iz primarne zdravstvene zaštite, koji ne žele raditi vikend dežurstva kako bi rasteretili bolničke pedijatre.

Uz vijest o odlasku pedijatrice Nevene Švorinić iz sustava Doma zdravlja provlači se u javnosti i informacija kako će svi pedijatri otići u privatnike te da će roditelji od sada morati plaćati sve preglede. Županijski pročelnik za zdravstvo dr. Marko Kolega za Radio 057 je odgovorio na par pitanja vezano uz situaciju.

Proteklih dana ste se našli na udaru dijela nezadovoljnih pedijatara zbog činjenice da bi od rujna trebali raditi vikend dežurstva jednom mjesečno kako bi rasteretili svoje kolege iz Opće bolnice Zadar. Pedijatrijska dežurstva bila bi subotom od 15-20 sati, a nedjeljom i blagdanom od 8-20 sati i to u posebnoj ambulanti u sklopu Opće bolnice Zadar. Što se želi postići uvođenjem pedijatrijskih dežurstava?

- Svi roditelji mogu biti mirni, neće biti neupisane djece kod pedijatara. Zakonom je propisano da sva djeca moraju biti upisana kod pedijatra, bez obzira na broj već upisane djece. Isto tako, nije istina da svi pedijatri iz primarne zaštite idu u privatnike. Riječ je samo o jednoj liječnici, a svi ostali ostaju raditi kao koncesionari i sklopit će ugovor sa HZZO-m. Dvije liječnice koje su bile djelatnice Doma zdravlja, odlaze iz Doma, ali također ostaju u sustavu i mreži i sklopit će ugovor sa HZZO-m i neće naplaćivati svoje preglede. Znači, neće se plaćati usluge pedijatara iz primarne zdravstvene zaštite. Što se tiče tih dežurstava, htjeli smo izaći u susret roditeljima. Danas nema tih dežurstava vikendom te su roditelji prinuđeni potražiti pomoć u bolnici. No, nažalost u bolnici moraju čekati s djecom na hitnom prijemu i to više sati, jer u tom trenutku liječnik je ili na porodu ili na odjelu ili negdje drugdje. Uvođenjem ovih posebnih dežurstava pedijatara, znatno bi se olakšao i ubrzao pregled. Ta dežurstva pedijatrima iz primarne zaštite bila bi dobro i dodatno plaćena, a riječ je o jednom dežurstvu mjesečno, bilo subotom ili nedjeljom.

Činjenica je da je nedostatak pedijatara problem s kojim se suočava cijela Europska unija. Hrvatska u tome nije izuzetak, a Zadarska županija unutar je nacionalnog prosjeka. Kasni li se u našoj županiji sa specijalizacijama iz pedijatrije i koliko imamo budućih pedijatara?

- Pa činjenica je da bi nama u mreži trebalo biti 13 pedijatara, a da ih u ovom trenutku mi imamo 10, odnosno 9. Činjenica je i da mi imamo 3 specijalizanta, koji ove ili iduće godine završavaju svoju specijalizaciju i počet će raditi. Isto tako, raspisujemo kontinuirano natječaje za još dvije specijalizacije. Jednu smo potpisali prije nekoliko mjeseci, drugu ćemo raspisivati sve dok se ne popuni. Problem sa nedostatkom pedijatara prisutan je u cijeloj Hrvatskoj, a kod nas je dodatno eskaliralo zbog ljetne turističke sezone i velikog priljeva gostiju, koji također trebaju zdravstvene usluge.

Nedavno ste najavili set mjera koje Zadarska županija priprema za privlačenje liječničkog kadra. Hoće li među njima biti i pedijatara?

- Je, pedijatrija je postala jako zahtjevna i interes za specijalizaciju pedijatrije je stvarno sve manji i manji. Međutim, Zadarska županija sprema određene mjere poticaja za zdravstvene mjere, koje ćemo ubrzo predstaviti javnosti. Na taj način ćemo pokušati pridobiti pedijatre. Mogu ovdje izjaviti da je već nekoliko njih izrazilo želju za dolaskom i radom u Zadarskoj županiji te su pregovori u tijeku

Možemo li na kraju rezimirati da će sva djeca kod nas imati pedijatra, a da će uvođenjem vikend dežurstava roditelji s bolesnom djecom manje čekati na pregled?

- Tako je, to nam je bio jedinstveni cilj. Treba biti iskren, i s obzirom da se radi o ljetu i pojačanom pritisku na sustav, došlo je do malog zastoja. U toj cijeloj priči, treba biti malo strpljiv i unutar par tjedana riješit ćemo sve te probleme