Policija je spriječila dvoje hrvatskih državljana da uz pomoć dvoje srpskih državljana na prijevaru dođu do zemljišta vrijednog preko 200 tisuća eura.

Iz PU  zadarske je priopćeno kako su policajci organiziranog kriminaliteta Službe kriminalističke policije  u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave zagrebačke dovršili kriminalističko istraživanje u svezi kaznenih djela nedozvoljene uporabe osobnih podataka te prijevare nad dvoje hrvatskih te dvoje stranih državljana.

Sumnja se kako su 35-godišnji hrvatski državljanin, 29-godišnja hrvatska državljanka, 44-godišnji državljanin i 46-godišnja državljanka Srbije, prema prethodnom međusobnom dogovoru, a u cilju stjecanja znatne protupravne imovinske koristi, lažnim prikazivanjem činjenica te koristeći tuđe osobne podatke prodavali nekretnine dovodeći u zabludu zainteresirane kupce zemljišta na biogradskom području.

Naime, početkom kolovoza mjeseca dogovorno su na internetskom portalu objavili oglas za prodaju građevinskog zemljišta na biogradskom području, neovlašteno koristeći osobne podatke dvoje vlasnika.

Potom su nakon što su se javili na oglas, dvojicu hrvatskih državljana doveli u zabludu lažnim prikazivanjem činjenica, tako da se 35-godišnjak lažno predstavljao kao opunomoćenik stvarnih vlasnika i u tome mu je pomagala 29-godišnjakinja, a dvoje stranih državljana su se trebali lažno predstaviti zainteresiranim kupcima kao stvarni vlasnici zemljišta, navodeći ih pri tom da s istima sklope kupoprodajni ugovor o kupnji nekretnine.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, svo četvero osumnjičenih su uz kaznenu prijavu zbog kaznenih djela Neovlaštena uporaba osobnih podataka opisanog u članku 146 KZ-a, te kaznenog djela prijevare u pokušaju opisano u članku 236. st. 2. u svezi čl. 34. KZ-a, u zakonskom roku predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.