U Pakoštanima u nedjelju počinje značajni raketnomodelarski tjedan u organizaciji Zrakoplovno-modelarskog ameterskog kluba „Arhitas" iz Pakoštana.

Naime, u nedjelju 27. kolovoza započinje s radom 1. međunarodna juniorska škola raketnog modelarstva sa 30 polaznika iz 5 država. Radionice će voditi svjetske legende raketnog modelarstva Vladimir Švec i Miodrag Pelagič iz Slovačke. Uz njih sa djecom će raditi Sunčica Tokić i Darko Tokić koji je ujedno i direktor Škole. U radu će im pomagati i iskusni modelari-voditelji juniora. Treba napomenuti da je ovo prva juniorska škola ovog tipa u svijetu.

Od 01. do 03. rujna održava se, također u organizaciji ZMAK „Arhitas", natjecanje za Svjetski kup pod nazivom The 1st Grand Prix Arhitas Space Modeling World Cup. Jedno je to od 13 ovogodišnjih natjecanja za Svjetski kup u Svijetu. To je natjecanje rekordno po broju prijavljenih sudionika. 

Među 94 natjecatelja iz 9 država nalaze se i živuće legende ovog sporta, osvajači niza odličja na Europskim i Svjetskim prvenstvima pa i osvajači zlatnih medalja sa ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva koje je održano u srpnju u Austinu u Texasu. Prema broju natjecatelja ovo je natjecanje u rangu Europskog prvenstva.

Rekordan broj je i prijavljenih maketa koje će javnost moći pogledati 02. rujna u Vijećnici Općine Pakoštane. Idejni začetnik i direktor natjecanja je Darko Tokić.

- Ovo će biti istinski spektakl koji se rijetko viđa. Jedna strana TV kuća snima 30 minutni dokumentarni film o svim događanjima, izjavio je direktor natjecanja, Tokić.