Turističko-izletnički brod Leut udario je i napravio štetu na jedrilicu koja je na komunalnom vezu u uvali Dražanica već 15 godina. Dogodilo se to šest dana prije nego je isti brod udario u most i oštetio ogradu.

- Kako je moguće oštetiti jarbol jedrilice koji je evidentno prelomljen. To sam se i ja pitao, kazao nam je vlasnik jedrilice, Davor Cukor iz Slatine. On nije bio tu, ali su mu javili susjedi nakon havarije koja se dogodila pri "manevri" Leuta koji na tom gatu vrši ukrcaj i iskrcaj gostiju. Oni su također uz lokalce svjedočili udaru u jedrilicu pri čemu je Luet i sidrom zahvatio konope od priveza jedrilice. Potrgane su i sajle koje su držale jarbol, ispričao nam je Cukor.

Vlasnik je u roku od sat i po vremena to prijavio nadležnim službama. Ali, to nije napravio zapovjednik broda, koji je naknadno priznao događaj. Međutim, vlasnik broda je krivicu prebacio na vlasnika jedrilice, koji je tu prema navodima krivo vezan.  Međutim, Lučkoj kapetaniji su iz Županijske lučke uprave potvrdili da je propisno vezan i da uredno plaća vez. I ja bi da mogu dobiti bolji i sigurniji vez, kazat će Slavonac koji se razumije u more.

Vlasniku jedrilice prepušteno je da se sam nagodi s vlasnikom, ali to, kaže on, nije moguće.

- On ne želi sa mnom razgovarati kao što se ni Kapetaniji ne odaziva na zapisnik i slučaj se ne može dovršiti, kazao je Cukor dodajući kako je spreman ići do kraja. I uz pomoć odvjetnika.

- Radi se o velikoj šteti na jedrilici za koju ima trajnu registraciju, a Jureško kaže da tko mi je kriv. Ispada da je on udario jedrilicu jer mu je smetala. Kao što im je most smetao, što također nisu prijavili po udarcu, nego je Kapetanija našla počinitelja tek po medijskoj objavi, dodaje vlasnik jedrilice koji sad ima zabranu plovidbe.

On mora kupiti novi jarbol s opremom što košta desetak tisuća eura, a onda ponovno platiti registraciju broda, koji se Leutu, eto, našao na putu.

Preko Ministartva mora, poslali smo upit za Lučku kapetaniju, jer drugačije nije moguće komunicirati s lučkim vlastima na terenu.