Lani je iz sudskog registra izbrisana Sojara d.d., stožerno poduzeće prijeratne industrijske zone u Gaženici.

 Bila je to i prva firma koja je doživjela pretvorbu i dočekala gazdu Ivicu Todorića koji ju je kupio preko Zvijezde a onda pridružio Agrokoru. Njegovim padom, Sojaru s temeljnim kapitalom od 126 milijuna kuna, preuzima Fortenova grupa.

 Od prije nekoliko mjeseci, imovina je prodana generalu Čermaku, odnosno njegovoj tvrtki Delta plus koja je i vlasnik terminala naftnih derivata Tankerkomerca u Gaženici. U terminalu u Gaženici naftni derivati se dovoze, skladište i pretovar za daljnji transport, izjavio je Čermak koji je dobio dozvolu za trgovinu naftnim derivatima na veliko za svoju drugu tvrtku Delta-Oil International.

Hoće li Čermak uvoziti uljanu repicu za bio-dizel preko postrojenja kojima je nekad prolazila soja za daljnju preradu ili žitarice, pitanje je njegovog investicijskog plana i najave ulaganja 30 milijuna eura u Gaženicu.
Prodaja imovine Sojare potvrđena je kroz bilješke iz financijskog izvještaja u 2022. godine Sojare Plus kojoj je dugogodišnja direktorica Metka Stipčević, bivša gradska vijećnica s liste Stanislava Antića.

Sojara plus, osnovana 2018. godine nije imala nikakve financijske prihode u prošle godine."Živjeli" su praktički na papiru od zajmova koje su im dali vlasnici, Fortenova grupa.
U bilješci događanja nakon podnošenja financijskog izvještaja navodi se kako su prodali zemljište, građevinske objekte i svu pokrenu imovinu.