U tijeku je postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu Plana razvoja otoka Zadarske županije 2021. - 2027., Teritorijalne strategije razvoja otoka 2021. - 2027. u svrhu provedbe Integriranog teritorijalnog programa 2021. - 2027. O važnosti ovog dokumenta govori Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

- Ovaj dokument osnova je za raspisivanje poziva za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih otocima. Teritorijalna strategija razvoja otoka Zadarske županije izrađuje se kao dodatak Planu razvoja Zadarske županije 2021.-2027., a u svrhu provedbe Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027.

Ovaj strateški i operativni dokument zapravo je jedan od glavnih preduvjeta za provedbu Integriranog teritorijalnog programa za otoke u okviru kohezijske politike Europske unije, odnosno preduvjet povlačenju bespovratnih sredstva namijenjenih otocima Zadarske županije. Za razvoj pametnih i održivih otoka u ITP-u na nacionalnoj razini je izdvojeno ukupno 150 milijuna eura, a od toga je 25,6 milijuna eura bespovratnih sredstava koja će biti na raspolaganju za otoke iz Zadarske županije.

Sredstva su namijenjena jedinicama lokalne samouprave i javnom pravnim tijelima, a isključivo za javnu infrastrukturu.

* Jesu li već prepoznata područja na otocima u kojima je potrebno najviše ulagati.

- Predstavnici općina i gradova koji u svom sastavu imaju otoke sami su predlagali projekte za definiranje prioritetnih ulaganja. Prema zaprimljenim potrebama i projektima, najveće su potrebe za unaprjeđenje poslovne i javne infrastrukture na otocima te za kulturne usluge.

Tu su i projekti unaprjeđenja energetska učinkovitost i jačanje kapaciteta civilne zaštite, a zadnjih dana svjedočimo kolika je nužnost ulaganja u borbu protiv prirodnih katastrofa uzrokovanih klimatskim promjenama kroz jačanje kapaciteta sigurnosnih službi i sustava civilne zaštite razvojem povezane infrastrukture i primjenom novih tehnika i tehnologija.

Ključna područja ulaganja Teritorijalne strategije razvoja otoka kroz četiri operacije usmjerene ka održivom upravljanju, očuvanju i korištenju otočnog prostora, unaprjeđenju poslovne i javne infrastrukture na otocima, valorizaciji kulturne baštine i razvoju kulturnih usluga te poticanju energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energija na otocima. Naglasak je na partnerskom pristupu i suradnji jedinica lokalne samouprave.

* Kakve su reakcije otočana na ovaj dokument?

- Ovaj dokument rađen je na temelju informacija dobivenih od otočnih dionika. Otočno partnerstvo je tijelo koje se sastoji od 37 članova, i u njemu su uz predstavnike Zadarske županije i jedinica lokalne samouprave koje u svom sastavu imaju otoke, predstavnici službi koje rade i nude usluge na otocima, tj. predstavnici javnog, privatnog i civilnog sektora koji djeluju na otocima.

Javno savjetovanje je još jedna prilika da otočani s jedne strane imaju uvid u dokument prije nego on stupi na snagu, te ga komentiraju i predlože eventualne izmjene. Podsjećam kako je javno savjetovanje otvoreno do 31. kolovoza.

ZAPOŠLJAVANJE POMOĆNIKA U NASTAVI
* Obavljen je i Javni poziv za zapošljavanje pomoćnika u nastavi / stručnih komunikacijskih posrednika. O kakvom pozivu je riječ?
- Zadarska županija je objavila javni poziv za zainteresirane osobe za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi ili stručnog komunikacijskog posrednika za učenike s teškoćama u osnovnim i srednjim školama u školskoj godini 2023./2024. s ciljem povećanja socijalne uključenosti i integracije učenika s teškoćama.
Sredstva za zapošljavanje pomoćnika planiraju se osigurana su kroz projekt „Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka za školsku godinu 2023./2024". Agencija Zadarska županija kao regionalni koordinator pruža tehničku pomoć Zadarskoj županiji u pripremi projekta.
Osim ovog poziva, kojim će se zapošljavat pomoćnici u škole kojima je osnivač Zadarska županije, Grad Zadar je također objavio javni poziv za prijavu kandidata u svrhu zapošljavanja pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u osnovnim školama kojima je Grad osnivač.
Kandidati koji se javljaju na natječaj Zadarske županije prijave dostavljaju u Agenciju ZADRA NOVA . Svi detalji poziva kao i popis dokumentacije koji je potreban priložiti prijavi dostupni su na mrežnim stranicama Agencije ZADRA NOVA i Zadarske županije.