Ženske organizacije i inicijative organiziraju 21. kolovoza javnu akciju „Sigurnost žena je odgovornost države" u 15 gradova u Hrvatskoj.

Naknadno se popisu javnih akcija ženskih nevladinih organizacija i inicijativa u navedenim gradovima pridružila i Ad hoc ženska inicijativa Zadar, koja će se organizirano naći u 16 sati na Narodnom trgu.

Organizatorica je prof. dr. Valerija Barada, pročelnica Odjela za sociologiju koje se bavi sociologijom feminizma.  "Na akciji Ad hoc ženske inicijative Zadar će sudjelovati Tihana Lazović, dobitnica Zlatne Arene za najbolju glavnu žensku ulogu u filmu "Samo kad se smijem" redateljice Vanje Juranić, u kojemu portretira ženu koja živi u nasilnome braku. Film je inspiriran slučajem Ane Magaš koji je podijelio kako hrvatsku, tako i zadarsku javnost, najavila je zadarska organizatorica.


Ovom akcijom žene ispraćaju brutalno ubijenu Nizamu Hećimović. Njeno ubojstvo pokazalo je još jednom nefunkcioniranje sustava zaštite žena od nasilja. Izražavamo solidarnost sa ženama u Bosni i Hercegovini koje istovremeno kad i mi traže veću djelotvornost u zaštiti od nasilja.

U svom priopćenju kažu kako nasilje nad ženama nije elementarna nepogoda.

- Ono je najpredvidiviji zločin upravo zbog dugotrajnosti nasilja od strane bliskog počinitelja i zakazivanja sustava zaštite koje prethodi ubojstvu. Problem nasilja nad ženama je univerzalan problem. Razlog eskalacije broja ubojstava žena je u nedostatku strateškog pristupa ovoj temi i nepostojanja učinkovitih i sustavnih mjera prevencije nasilja, stoji u nastavku priopćenja.

Inače, od 1. listopada ove godine će biti 5. godina od stupanja na snagu Istambulske konvencije, a iz ženske organizacije kažu kako država nije ništa poduzela da bi se osigurala dosljedna primjena Konvencije.

Također, daju primjer koji je i više nego dovoljan za pokretanje ove inicijative, jer navode kako Zakon o zaštiti od obiteljskog nasilja, osim što ne obuhvaća sve oblike rodno uvjetovanog nasilja, nanio je ženama strašnu štetu tretirajući nasilje nad ženama kao prekršaj, izjednačavajući ga s vožnjom bez karte u tramvaju.
Ovim simboličkim javnim akcijama, žene traže od Hrvatske države da preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake za zaštitu žena od nasilja.

U priopćenju žene traže od države da:

- da Vlada hitno osnuje radnu skupinu koja će raditi na donošenju zakonskih rješenja za reguliranje femicida;
- definiranje femicida kao zasebnog kaznenog djela u Kaznenom zakonu;
- donošenje zakona koji će regulirati sve oblike nasilja nad ženama i staviti sankcioniranje nasilja nad ženama isključivo u kaznenu sferu;
- donošenje Nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, u skladu s Istambulskom Konvencijom i s predviđenim sredstvima za provedbu u državnom proračunu.