Sustavu primarne pedijatrijske zaštite prijeti slom - od 1. listopada jedna od ugovorenih pedijatrica dr. Martina Mikecin prelazi u privatnike, dvoje pedijatara je pred umirovljenjem a još nekoliko pedijatara razmišlja o izlasku iz sustava javnog zdravstva. Rezultat je to višegodišnjeg zapuštanja sustava ali i posljednje odluke Doma zdravlja da im se nametne obveza vikend dežurstava u bolnici. Dr. Mikecin nije nam htjela potvrditi da je ta odluka bila „kap koja je prelila češu", već je svoj odlazak objasnila osobnim razlozima.

Od 1. listopada Mikecin će raditi isključivo u privatnoj praksi, što znači da će njezini pacijenti morati biti raspoređeni na druge pedijatrijske ordinacije. Pročelnik županijskog Odjela za zdravstvo Marko Kolega i ravnateljica Doma zdravlja Renata Bek tvrde kako mjesta kod ostalih pedijatara ima te će djeca biti upisana kod njih.

- To ne kažem ja, nego HZZO. Pitanje je koliko kod pedijatara ima djece predškolske dobi, a koliko one koja su već u školi te bi se trebala upisati kod liječnika obiteljske medicine, kaže Bek, potvrđujući kako u ovom trenutku ne postoji namjera ili mogućnost da se angažira dodatni pedijatar.

Odlazak dr. Mikecin iz sustava samo je vrh sante problema u pedijatrijskoj skrbi u Zadru, jer je pred mirovinom još dvoje pedijatara, pa bi se zajedno s pacijentima dr. Mikecin s kartonom u ruci uskoro moglo naći oko 5 tisuća djece. Očito je nezadovoljstvo i drugih pedijatara, posebice nakon posljednje odluke da se „rupe" u bolničkoj pedijatriji pokrpaju pedijatrima iz primarne prakse, tako što bi oni na sebe preuzeli vikend dežurstva na Odjelu. U situaciji kada svi već imaju preko tisuću pacijenata i kada „padaju s nogu" nakon svakodnevnih pregleda 70, 90 a ponekad i preko 100 djece, dodatna obveza svima njima je neprihvatljiva.

- To je strahovit napor jer svako dijete traži detaljni pregled i obradu, a nju je nemoguće obaviti u nekoliko minuta. Nakon takvog radnog tjedna više ne možemo pronaći snage za dodatne poslove. Pregledi djecu nisu nešto što se može raditi polovično, od stotinjak djece koja nam dnevno dođu uvijek jedno ili dvoje budu „tempirana bomba", a to se ne može otkriti pregledima od nekoliko minuta. Zbog toga smo već na rubu snaga i ja također razmišljam o odlasku iz sustava, rekao nam je jedan od pedijatara koji je također nezadovoljan situacijom.

Jedino rješenje koje je Dom zdravlja ponudio za sada su upisi kod vitalnog 80-godišnjeg pedijatra Damira Letinića. Prema Kolegi i Bek nikakvih razloga za uzbunu nema, sustav normalno funkcionira i funkcionirat će i nakon smanjenja broja pedijatara. Ovu tezu moći ćemo provjeriti već ove jeseni, kada se roditelji djece upisane kod dr. Mikecin obrate drugim pedijatrima kako bi ih upisali.