SDP-a Zadarske županije poslano je priopćenje vezano uz (ne)proglašenje sajamskih dana u Zadru, koje objavljujemo u cijelosti:

Poučeni iskustvom prethodne subote i nedjelje kad se u praksi manifestirala sva besmisao i suludost novog Zakona o trgovini, zadarsko Udruženje obrtnika Gradu Zadru poslalo je zahtjev da se blagdan Velike Gospe 15.08. proglasi sajamskim danom.

Mnogi gradovi i općine diljem Hrvatske, a posebno u primorskom turističkom dijelu Hrvatske, već su donijeli takve odluke ili su najavili njihovo donošenje. Grad Zadar, pogađate, odbio je takvu mogućnost. Briga njih što smo u srcu turističke sezone, briga njih što obrtnici zbrajaju gubitke u mjesecima kad se po logici stvari mogu uprihodovati sredstva koja su im nužna za prezimljavanje, briga njih što naši građani i brojni turisti ujutro uzaludno i zbunjeno traže kruh ili neki drugi pekarski proizvod, djetetu hranu, pelene i sl. Čini se da je jedino za što se uistinu brinu to da, umjesto pomoći obrtnicima i zdravom razumu, ne bi slučajno naljutili Velikog Vođu jer izbori su blizu a pozicije su očito ipak puno važnije od obrtnika, građana, turista i zdravog razuma.

Ovakav Zakon ne dozvoljava rad objektima, ali istovremeno ne štiti radnice i radnike. Objekti mogu raditi 16 nedjelja godišnje ali radnici u trgovačkim lancima mogu biti premiještani iz nedjelje u nedjelju od dućana do dućana ili, na tobože neradnu nedjelju, biti angažirani na inventuri ili slaganju robe u skladištu i/ili dućanu.

Stoga očekujemo od svih ostalih gradova i općina naše županije da proglase sajamske dane i na taj način izađu ususret poglavito malim obrtnicima i svim našim gostima. Tražimo i hitnu reviziju ovakvog Zakona o trgovini zbog kojeg se benzinske i kladionice pretvaraju u supermarkete dok ostali prisilno ne smiju raditi. Jedino na čemu prisilno i bezuvjetno inzistiramo je povećanje i zaštita radničkih prava do posljednjeg zareza kao i osjetno povećanje cijene rada nedjeljom i blagdanom.