Iz Službe kriminalističke policije, Odjela organiziranog kriminaliteta, terorizma i ekstremnog nasilja, dovršili su kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana u dobi od 44, 30 i dvojicom od 26 godine, koje se sumnjiči za nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

Naime, 26-godišnjaka se sumnjiči da je zajedno s drugim 26-godišnjakom, u ožujku ove godine, na zadarskom području za iznos od više stotina eura, 44-godišnjaku prodao dvije puške vojnog porijekla s pripadajućim okvirima i streljivom.

Također ga se sumnjiči da je u rujnu prošle godine neovlašteno nabavio vatreno oružje A kategorije (pištolj), koje je građanima zabranjeno posjedovati, nakon čega ga je predao na čuvanje i u neovlašteni posjed 30-godišnjaku.

Tijekom kriminalističkog istraživanja, temeljem naloga nadležnog suda, na širem zadarskom području obavljene su pretragom doma i drugih prostorija koje osumnjičenici koriste.

Policijski službenici kod spomenutog 44-godišnjaka pronašli zračnu pušku, 500 komada diabola, plinski revolver, 8 komada streljiva za plinski pištolj te 85 komada raznog streljiva.

Nadalje, kod 30-godišnjaka, tijekom pretrage pronađeno je 11 komada lovačkih patrona.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, protiv osumnjičenih je nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, nadležnom sudu u Zadru, protiv 44-godišnjaka podnosi se i optužni prijedlog.