U organizaciji Matice Zadrana, u Pučkom otvorenom učilištu Dom na žalu u Preku, u nedjelju je održana EKOART-likovna radionica za najmlađe.

Djeca osnovnoškolskog uzrasta u različitim likovnim tehnikama dočarali su svoju viziju zdravog i čistog prirodnog okoliša na našim otocima.

Uz stručno vodstvo likovne voditeljice Irene Rančić, na kraju radionice organizirana je izložba nastalih radova kojima su djeca pokazala vrlo razvijen umjetnički talent.- Ovo je druga godina zaredom da na našem susjednom otoku tijekom ljeta okupljamo najmlađe kako bi ih kroz EKOART, odnosno u spoju umjetnosti i ekologije, približili jednoj značajnoj temi za njihovu budućnost - ljubavi i odgovornosti prema prirodi. Svjedoci smo da su ugroze eko-sustava i ljudski nemar prema prirodi praćeni ozbiljnim klimatskim promjenama, postali jedna od najopasnijih sigurnosnih prijetnji naše suvremene civilizacije, a svaki, pa i ovako mali doprinos, pogotovo u radu s djecom, smatramo vrijednim naporom u promjeni postojećeg stanja - poručuju iz Matice Zadrana.Cilj je ove likovne radionice, koju želimo razviti u tradicionalnu aktivnost, razvijanje ekološke svijesti kod najmlađih o potrebi očuvanja svoje prirodne okoline kao i usvajanja ekološke kulture u ophođenju sa svime što nas okružuje.

Inače, Matica Zadrana je udruga koja svoje programske ciljeve ostvaruje i u području zaštite okoliša i prirode, pa tako i poticanjem zaštite priobalja i očuvanja prirodne i kulturne tradicije otočja.

- Zato smo i ove godine u Pučkom otvorenom učilištu Dom na žalu u Preku okupili najmlađe umjetnike koji su nam svojim malim, a velikim umjetničkim djelima predočili iz svoje dječje perspektive viziju boljeg svijeta - onog u kojem vlada sklad čovjeka i prirode - stoji u priopćenju Matice Zadrana.