Dojava očevidaca o požaru plovila kod otoka Žuta zaprimljena je u Lučkoj kapetaniji Šibenik jučer, 6. kolovoza u 19.25 sati, o čemu je Lučka kapetanija Šibenik obavijestila MRCC Rijeka, nadležne službe Uprave sigurnosti plovidbe resornog Ministarstva te Postaju pomorske policije Šibenik.

Na dojavljenoj poziciji pomorske nesreće uočena je motorna jahta „SHIVA" duljine 16,8 metara, austrijske zastave dok je plutala zahvaćena požarom, privezana na bovu u uvali Hiljača, na otoku Žutu.

Nedugo prije dolaska službenika LK Šibenik i pripadnika Javne vatrogasne postrojbe, djelatnici obližnjeg ugostiteljskog objekta vlastitom brodicom oteglili su motornu jahtu na udaljeni vez, kako ne bi predstavljala opasnost za druga plovila i okoliš.

Vatrogasci su požar na jahti gasili sinoć do 23.00 sata, nakon čega je ustanovljeno oštećenje nadgrađa gotovo do razine mora, dok na mjestu nesreće nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša.

Preliminarnim očevidom na poziciji nesreće utvrđeno je da nitko od četiri člana posade, svi državljani Republike Austrije, u trenutku izbijanja požara nisu boravili na jahti te su izjavili da je u brodskim spremnicima preostalo oko 2 tisuće litara diesel pogonskog goriva.

Iz nadležnosti Lučke kapetanije Šibenik vlasniku opožarene motorne jahte izrečen je nalog za komercijalno uklanjanje i zbrinjavanje podrtine u što kraćem roku, dok će se točan uzrok ove pomorske nesreće ustanoviti daljnjim očevidnim radnjama.