Zbog objave fotografija, koje je na društvene mreže stavio predsjednik SDP-a Zadarske županije, Jure Zubčić, na kojima je vidljivo kako se navodno medicinske sestre časte alkoholom za vrijeme smjene, oglasio se ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina.

- Nastavno na medijske objave koje se odnose na navodnu konzumaciju alkohola djelatnika Opće bolnice Zadar u prostorijama ustanove, želimo Vas izvijestiti da smo i sami neugodno iznenađeni viđenim. Opća bolnica Zadar u žurnom će roku provesti propisan postupak u svrhu utvrđenja svih činjenica i okolnosti navedenog događaja. Po završetku postupka primijenit će se odgovarajuće mjere. Svakako treba istaknuti da su medicinske sestre stup zdravstvene njege i cjelokupnog sustava te ovakav, nepromišljeni potez neće umanjiti njihovu važnost i doprinos u radu Opće bolnice Zadar, prenosi dnevnik.hr.

Na društvenim mrežama se pojavila i objava zadarskog nezavisnog vijećnika Angela Žilića, koji slikom na kojoj nazdravlja uz bocu žlahtine, optužuje Juru Zubčića za „skupljanje jeftinih poena na račun vrijednih ljudi". Pritom je naglasio kako smatra da medicinske sestre vrijedno rade i da su najčešće za svoj posao i potplaćene.

Oko ove situacije koja je prodrmala javnost, oglasila se i Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata, a iz koje su zgroženi situacijom u zadarskoj bolnici.

Za Vijesti Nove TV, prenosi dnevnik.hr, predsjednica Udruge Jasna Karačić izjavila je kako se radi o krajnje neprofesionalnom i neetičnom ponašanju zdravstvenih djelatnika.

- Jedna ružna scena kojoj moramo svjedočiti i zaista se pitam koja je to poruka koja se šalje javnosti, na koji način se postupa jednoj ozbiljnoj zdravstenoj instituciji koja mora pružiti sigurnost svim pacijentima i kakvo je to ponašanje, što javnost iz toga može zaključiti u kakvim se rukama nalaze pacijenti koji su na tom odjelu, zaključila je.

Također, reagirao je i predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara, Mario Gazić, koji je najavio da će od OB Zadar tražiti očitovanje, budući da ova čitava priča zasad počiva samo na medijskim naslovima.

Na sve ovo, Zubčić je ponovno imao nešto za reći pa je tako na svojim društvenim mrežama objavio još jedan post u kojem stoji kako je „izvorni i najveći problem zadarske bolnice glavna sestra Darija Katuša, a zatim i Željko Čulina koji dozvoljava maltretiranje zaposlenika, a nikad ne želi stati pred javnost i objasniti kaos u bolnici kojoj je na čelu".

- Sustav se raspada, ali opstaje upravo radi pojedinaca koji izvanredno rade svoj posao. Tehničari, sestre i liječnici preko čijih leđa se lomi truli sustav. No, to ne znači da ne treba ukazivati na probleme kojih je mnogo. Zamislite samo da vam blizak član obitelji leži u bolnici, a vi na društvenim mrežama naletite na onakav video? Kako bi se osjećali? Bi li sumnjati u kvalitetu skrbi koju vaši voljeni dobivaju?, napisao je Zubčić pratiteljima na društvenim mrežama.

- Neka pravila i zakoni postoje s razlogom i nije dobro da u društvenom narativu normaliziramo njihovo kršenje, te baš zbog toga vjerujem da će medicinske sestre naučiti iz ovoga pouku. Hoćemo li onda generaliziranjem i normaliziranjem zaključiti da Darija Katuša dobro radi svoj posao? Koliko dugo ćemo dozvoliti njenu samovolju? Hoćemo li zatvarati oči pred time da se na pregled na ultrazvuk dojke čeka godinu i pol dana, a da su ljudi prisiljeni plaćati privatne specijalističke preglede? Sve je to rezultat kaosa u OB Zadar, zaključio je.

Zanimljivo će biti pratiti razvoj situacije i javno mišljenje, budući da je po komentarima čitatelja lako zaključiti kako ne odobravaju ni alkohol na takvom radnom mjestu, ali ni politička prepucavanja preko malih ljudi. Koliko god nije opravdano ni normalno što su sestre navodno učinile, toliko i javnost staje na stranu opterećenom bolničkom kadru.