Županijska lučka uprava potvrdila je odluku o odabiru zajednice ponuditelja Stipčević i Kali gradnja za sanaciju glavnog gata i lukobrana u luci Ražanac te objavila dva nova, za sanaciju lukobrana u Biogradu na Moru te lukobrana u ulici Veli Iž.

Lukobran u Biogradu u obliku slova L duljine je 113 m. U podmorskom temeljnom zidu dijelu vidljiva su proširenja između kamenih blokova, preko kojih je na nekim mjestima isisan materijal iz trupa lukobrana te su evidentirana ulegnuća gornjih redova kamenih blokova. Isto tako, u gornjem dijelu lukobranskog zida, vidljiva su proširenja zbog istrošenosti kamena, te nestručno, naknadno, popunjene šupljine kamenom i betonom. Evidentirana su i znatna podlokavanja u donjem dijelu zida, dok je glava lukobrana urušena i deformirana.

Projektom sanacije predviđa se pažljivo demontiranje svih izvornih kamenih elemenata lukobrana te dijelom rušenje preostalog dijela, temeljnog iskopa, kao i izgradnja novih podmorskih i nadmorskih obalnih zidova. U prvom dijelu lukobrana uklanja se podmorski zid lukobrana, gdje se ostavlja dio trupa lukobrana zajedno sa parapetnim zidom, a suhozid se zamjenjuje betonskim zidom.

Zbog evidentiranih pukotina na parapetnom zidu, po cijeloj visini zida i pretpostavke na puknuće zida po cijeloj visini, uklanja se cijeli trup postojećeg gata. Prilikom rušenja parapetnog zida treba paziti na kamene blokove, voditi skicu slaganja, očistiti ih, numerirati i deponirati do ponovne ugradnje. Vrijednost ovog posla procijenjena je na 850 tisuća eura bez PDV-a.

Puno je jednostavnija i jeftinija sanacija postojećeg lukobrana u luci Veli Iž, za koju se planira izdvojiti 97 tisuća eura. Prema projektu Geotehničkog studija iz Zadra, predviđen je popravak lukobrana izvedbom nove školjere i betonske staze na strani lukobrana prema luci. Postojeći lukobran je oštećen, betonske ploče su popucale, na mjestima je nastao prekid i mul više nije u kontinuitetu.