Uoči dana kada iz Državnog hidrometeorološkog zavoda najavljuju nevrijeme, u Zadarskom kanalu jugo je dizalo veliko more a s njim i morsku travu. 

Prizor je to vrlo neuobičajen s dna mula obnovljene rive.

I dok jedni koji su odrasli uz rivu nikada nisu vidjeli takvu pojavu, drugi za nju imaju obrazloženje. To je zato jer nema kornižona koji zaustavlja travu i ostalo. 

Naime, u projektu obnove obalnog pojasa rive izostao taj betonski nasip uz rivu koji je kao bokobran  bio zaštita od morskog dna do gotovo pola metra visine obalnog zida. Morsko dno je i izdubljeno uz produženi mul koji bi trebao ponovno imati namjenu lučkog pristaništa. Istina bez rasvjete koju nisu dopustili konzervatori kao zagovornici povijesnog mraka.

Neki drugi Zadrani od mora misle da je je pojava zbog produženog gata. Sada struja koja ide uz rivu zbog dužeg mula vrti more nazad pa se skuplja više morske trave. Čudno mu je to što inače u Zadarskom kanalu nema puno trave.

Prije nego je izbačena morska trava, čuli smo mišljenje jednog Zadranina kako je trebalo iskoristiti priliku i iskopati tunel ispod mula kako bi se postiglo strujanje mora i izbjeglo  nakupljanje svega i svačega u njegovom dnu. 

A što je s morskim strujama - to bi trebali odgovoriti stručnjaci.