U Ninu, najstarijem hrvatskom kraljevskom gradu, koji je već od 7. stoljeća bio hrvatsko vjersko, kulturno i političko središte, svetkovina Gospi od Zečeva jedna je od najstarijih tradicija koja slavi Majku Božju, a proteže se punih 5 stoljeća u Zadarskoj regiji.

Tradicionalno na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja 5. kolovoza hodočasti se iz Nina na otok Zečevo.

U 6 sati kreće Blagoslov hodočasnika pješaka u župnoj crkvi Sv. Anselma, u 9 sati je polazak s Gospinom kipom - župna crkva Sv. Anselma, a u 11 sati Sv. Misa na otočiću Zečevu.

Davne 1516. na malom otočiću Zečevu koji se nalazi u Ninskom arhipelagu, se prema legendi udovici Jeleni Grubišić ukazala Gospa dva puta noseći poruku za narod. Jelena zbog straha nije nikome htjela reći za ukazanje. Ona je tražila potvrdu Gospe i otišla moliti pred njezin kip. U tom je trenu Gospin kip proplakao u crkvi na Zečevu. Tome su svjedočili mnogi vidioci, pa je Jelena prenijela poruke za narod kako bi se narod spasio od propasti.

Brojna svjedočanstva vidjelaca tog ukazanja potaknula su biskupa Jurja Divnića da ustanovio Blagdan Gospe od Zečeva koji se obilježava ponedjeljkom prije Blagdana Uzašašća u svibnju, a kasnije je prenesen na prvi molitveni ponedjeljak. Od 2003. je pokrenuto hodočašće zahvalnosti Gospi od Zečeva za slobodnu nam Domovinu. Tada se Gospin kip prenosi iz Nina na otok Zečevo, te se služi Sveta Misa, a kip se opet vraća u Nin.