Peticija za prenamjenu bivše zgrade Socijalnog u Zadru u studentski dom te za potrebne javne sadržaje građana uhvatila je dobar zalet. Sakupljeno je 1079 potpisa, ponajviše sa zadarskog područja, no i iz drugih dijelova zemlje.

Na stranici mojfaks.hr, studenti su naglasili koliko je mučno i izazovno pitanje smještaja.

Brojni građani i studenti oduševljeni su idejom. Smatraju da se na taj način razvija kultura sveučilišnog grada, što Zadar već jest, a na ovaj način bi opravdao ugled. Zadarsko sveučilište ima višestoljetnu tradiciju te je najveće potpuno integrirano sveučilište sa 27 sveučilišnih odjela. Studenata je puno, a smještajni kapacitet jednostavno nije dovoljnan.

Uz to, problematika leži i u previsokim cijenama stanova. Iznajmljivači su postali oholi, studentima se iznajmljuju garaže i podrumi po visokim cijenama, a uobičajena praksa je da traže iseljenje u vrijeme ispitnih rokova, jer počinje sezona. Naravno, visoke stanarine nisu samo studentski problem, već problem svih mladih ljudi, koje žele samostalnost u društvu koje pogoduje isključivo turizmu.

Mnogi se protive „turističkom" teroru na Poluotoku, bilo bi im draže da zimske dane ulice preplave studenti, jer sve je podređeno samo gostima, koji tu nisu cijelu godinu.

Većini potpisnika je dosta sezonskih restorana, trgovačkih centara i hotela. Mnogi smatraju da treba pojačati sadržaj za mlade i na taj način stvoriti bolje uvjete za život i zadržati mladost te ulagati u Zadar u više smjerova.

Ukoliko bi bilo mjesta i za dodatne sadržaje za građane, najavljivani polivalentni centar možda, Poluotok bi napokon oživio. Povratak mladosti i ulaganje u budućnost bi trebali biti prioritet, jer stihijski turizam ne vodi nikud. Važno je misliti dugoročnu, pišu građani, i ne podilaziti tuđim privatnim interesima po principu „tko jači, tlači".

Veoma je zanimljivo pratiti u kojem smjeru će ići ova peticija, ali je svakako pohvalno da su građani prepoznali potrebu za promjenom i da ih zanima u kojem smjeru ide budućnost Zadra.

Peticija se može potpisati na linku.