Zbog čega samo ugostitelji na Poluotoku kada nered vlada i preko Mosta i zašto u srcu turističke sezone, najčešća su pitanja povodom predsezonske akcije legalizacije ugostiteljskih terasa. Mnogima je jasno kako je to političko pokriće za Ledanu uz ravnotežu s Mimozom.

Državni inspektorat smo pitali hoće li nastaviti s akcijom iza koje su ostali tek neki ostakljenje terase bez staklenih stjenki i nestanak terasa uz i u prolazu uz Kalelargu. Ostalo što bi trebalo biti najavljeno uvođenje reda, građanima nije vidljivo.

Državni inspektorat je, kako neslužbeno doznajemo do sad proveo 20-ak postupaka.

Oni su na novinarski upit odgovorili kako je od svibnja 2023. godine turistička inspekcija pokrenula više upravnih i prekršajnih postupaka u kojima se odlučivalo i o protupravno stečenoj imovinskoj koristi protiv ugostitelja na području Poluotoka zbog obavljanja ugostiteljske djelatnosti na prostoru za usluživanje na otvorenom suprotno izdanom rješenju nadležnog upravnog tijela.

Hoće li nastaviti dalje?

U odgovoru se navodi kako su zakonom i Programom rada Državnog inspektorata za 2023. godinu, utvrđene prioritetne aktivnosti inspekcija tijekom turističke predsezone i sezone 2023. godine.

Slijedom navedenog, u predsezoni i ljetnoj turističkoj sezoni, u tijeku je obavljanje inspekcijskih nadzora turističkih inspektora Državnog inspektorata i nad poslovanjem ugostiteljskih objekata iz skupina "restorani", "barovi", "catering objekti" i "objekti jednostavnih usluga" u svrhu zaštite javnog i javnozdravstvenog interesa u provedbi propisa, navodi se u službenom odgovoru.

Inspekcija je na terenu tako da iz Zadra idu primjerice u druge sredine a nadzor na ovom području obavljaju inspekcije iz drugih sredina. Državni inspektora objavio je veliki natječaj za zapošljavanje inspektora. Za zadarsku ispostavu otvoreno samo mjesto tržišnog inspektora a tu bi državnu službu itekako trebalo ojačati kadrovski i plaćama ko je nekom u Državi stalo do nekakvog reda.