S kaznom od 530,89 eura, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu kaznit će župana Božidar Longina jer nije na vrijeme podnio ostavku na mjesto predsjednika Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar. On na tom mjestu nije smio biti od kraja 2021. godine na osnovu izmjena Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Njega je tek prošlog tjedna razriješila Vlada RH koja ga je svojedobno i imenovala za predstavnika Države u Lučkoj upravi  Zadar (LUZ). Ali tek kada je Povjerenstvo obavijestilo Longina da će protiv njega pokrenuti postupak jer je prekršio  zakonsku odredbu prema kojoj je kao dužnosnik odmah bio razriješen i članstva u Upravnom vijeću Hrvatskih voda. Ali za Upravno vijeće Lučke uprave, isti zakon drugačije se tumačio u slučaju dužnosnika Longina. On je kao predsjednik UV LUZ-a  uspio napisati predgovor za monografiju obnove rive, posao kojeg je želio završiti, izjavio je župan Longin prošlog tjedna u prilog svojoj ostavci.

Povjerenstvo je danas donijelo odluku na osnovu prijave zbog kršenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa s obzirom da je povrijedio odredbu članka 18. stavka 2. i 6. ovo zakona.

U odluci Povjerenstva se navodi kako je Longin uz dužnost župana, obnašao i funkciju predsjednika Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar, u razdoblju od 25. prosinca 2021. do 19. lipnja 2023. godine. Kada je zaprimio našu obavijest o pokretanju postupka, sam se razriješio dužnosti tvrdeći da nije znao, naveli su iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je protiv zadarskog župana u lipnju pokrenulo postupak i zbog imovinske kartice.

S obzirom da Longin obnaša dužnost župana Zadarske županije, od dana stupanja na snagu novog ZSSI-a točnije od 25. prosinca 2021.g. više nije mogao obnašati funkciju predsjednika Upravnog odbora Lučke uprave Zadar, a istu je nastavio obnašati do 19. lipnja 2023.g. kada je podnio ostavku na navedenu funkciju, navodi se u obrazloženju današnje odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Još jedan zadarski dužnosnik bio je dana na dnevnom redu. Direktor Vodovoda, Tomislav Matek, međutim, dobio je samo opomenu jer nije u zakonskom roku podnio imovinsku karticu.