Ekonomska, birotehnička i trgovačka škola Zadar i ove će godine nositi titulu Škole ambasadora Europskog parlamenta. U konkurenciji 53 škole sudionice EPAS programa u Republici Hrvatskoj, sa maksimalnih 134 boda zauzela je prvo mjesto te će tako i u sljedećoj školskoj godini nositi ovaj prestižni naslov. Značenje ove titule komentira ravnateljica škole Zdenka Sršen-Juričević.

- Svrha projekta je podići informiranost mladih o Europskoj uniji i svijest o zajedničkim vrijednostima, pravima i obvezama koje imaju kao građani EU. Teme koje smo obradili u tom procesu su bile definirane aktualnostima u Europskom parlamentu poput ekologije, ljudskih prava, prava žena, i onome što je sada jako popularno, cyberbullingom. Naši učenici na poziv Sunčane Glavak sudjelovali su u Europskom parlamentu na panel raspravi, zajedno s europarlamentarcima i gospođom iz Irske. Ona je u svojoj zemlji pokrenula pravu lavinu zbog nasilja na internetu, koje se tretira jednako kao nasilje u stvarnosti. Bila sam ponosna kako naši učenici na engleskom jeziku ravnopravno raspravljaju i daju prijedloge kako unaprijediti zakon. Proveli smo brojne aktivnosti koje smo ugradili u kurikulum.

Škola je dosta aktivna i u Erasmus+ programu, kroz koja je omogućila učenicima mobilnost i praksu u Španjolskoj i Njemačkoj. U Madridu, Barceloni i Zaragozi boravilo je 30 učenika, a u Frankfurtu 20 učenika sa svojim mentorima. Koristi projekta su višestruke.

- Takvi boravci su prilika da oplemenimo naš kurikulum, koji je često zastario i u neskladu s tržištem rada. Neformalno učenje u kombinaciji s formalnim daje jako dobro rezultate pa su tako učenici pojačali svoje jezične kompetencije, oslobodili se, donijeli u školu jedan drugačiji pogled na učenje, zbog čega ću i dalje pisati Erasmus projekte. Imamo dobar tim, nekoliko kolega koji su shvatili da je to putovanje i njima donijelo puno, osim usavršavanja omogućilo im neposredniji kontakt s učenicima, kaže Sršen Juričević.

Prošle, a i ove godine, dosta se pričalo o reformi strukovnog školstva. Dokle je stigao taj proces i koje su najvažnije novosti koje možemo očekivati?

- Veselim se reformi i prva ću se javiti za eksperimentalni program, a jedna od prvih stvari će biti da ćemo promijeniti ime škole, u kojemu je „birotehnika" suvišna. Agencija za strukovno obrazovanje radi s puno profesora na izradi novih kurikuluma, promjenama u procesu učenja i poučavanja, kojim se želi postići korisnost i atraktivnost obrazovanja. Postoji potreba da učenik ima određene vještine u sektoru kad izađe iz srednje škole, da bude npr. gotov knjigovođa.

Najveća novost ove godine je sportsko odjeljenje, koje se tako vraća u zadarsko školstvo nakon što je do prije nekoliko godina upisivano u Gimnaziji Vladimira Nazora. Kako je došlo do ove inicijative i koju će struku dobiti naši sportaši?

- Imali smo preko 65 prijavljenih kategoriziranih sportaša na 24 mjesta za zanimanje komercijalista. Velika prednost ovog programa je ona koju bi trebali imati svi učenici, a to je nastava u jutarnjoj smjeni. Također, omogućit će im se online predavanja kada su na pripremama, dogovori oko ispita i sl. Mi smo i do sada izlazili ususret učenicima, posljednji primjer je košarkaš David Pavin, nismo osjetili da je izbjegao bilo kakvu obvezu. Međutim to traži veliki trud i profesora i roditelja, učenici nekada ne žele tražiti poseban status u razredu, a ovime se omogućuje da im to bude jedno normalno okruženje, da imaju poticaj i motivaciju za bavljenje sportom i uredno izvršavanje školskih obveza.

Svima koji su u zadnje vrijeme prolazili uz školu sigurno je „upalo u oko" novo igralište, koje je „diglo" cijeli kvart, jer na njega dolaze ne samo učenici, nego i djeca iz okolnih ulica koja nemaju takav sadržaj u ovom dijelu grada?

- Najprije bih zahvalila svim umjetnicima, posebice Juri Lisaku, koji su sudjelovali u izradi fantastičnog murala, čime smo oplemenili ovaj prostor i utjecali na puno rjeđu pojavu ispisivanja grafita. Zahvaljujući ulaganju Zadarske županije od 1,7 milijuna kuna uredili smo igralište s atletskom stazom, terenima za nogomet, odbojku i košarku, teretanu na otvorenom, stavili tartan za podlogu, posadili nova stabla i nisko raslinje... Uspjeli smo zadržati izgled zelene oaze i drago nam je što sugrađani prepoznaju naš trud.