Gradska vijećnica Anadia Kožul provela je anketu među 130 građana o tome jesu li zadovoljni novim inteligentnim prometnim sustavom u gradu Zadru. Nije dobila niti jedan pozitivan odgovor.

-Pitam se kada će to zaživjeti i ako neće tko je kriv što je potrošeno 14 milijuna kuna, od čega su građani Zadra platili 2 milijuna kuna. Ako nastavi ovako, to će biti obično smeće i zanima me hoćete li ljudima vratiti novac, pitala je Kožul na sjednici Gradskog vijeća, spominjući kao eklatantan primjer parkirnih senzora koji još uvijek ne daju realnu sliku stanja na terenu.

Pročelnik Ante Ćurković rekao je kako su parkirni senzori samo jedna podkomponenta projekta ZUM 4.0, ujedno i s najmanjim udjelom vrijednosti od 1,9 milijuna kuna

- Četiri dodatne komponente su mobilna aplikacija za pristup objedinjenim uslugama, sustav elektroničke naplate u javnom prijevozu, „pametne" autobusne stanice i središnji sustav za nadzor i upravljanje ostalim elementima projekta. Što se tiče softvera, radit će se na optimizaciji sustava, što je kod takvih projekata uobičajena situacija. Do ostvarenja cilja i svrhe projekta morat će proći nekoliko godina korištenja, kaže Ćurković.