Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća odbijen je prijedlog Odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja Dragočaja u Petrčanima kojom bi se stekli preduvjeti za izgradnju turističkog naselja i kampa s pet zvjezdica, pratećim sportskim i rekreacijskim sadržajima, kao i potrebnom komunalnom infrastrukturom, ukupne površine 20 hektara. 

Za njega je još 2021. godine Odjel za uređenje i graditeljstvo primio pismo namjere od strane tvrtke Infinity Resort d.o.o.

- Tko želi od vas biti novi Dado Burčul, presudni glas za ono što se dogodilo na Vitrenjaku, koji uopće nije prisustvovao sjednici i čiji je glas došao s Kanara? Ovo je jedini način da zaustavimo još jednu opću katastrofu. Devastacija svakog prostora je počeo upravo ovakvim "planom" pod HDZ-ovom većinom. Spasite ovo malo zelenila što je ostalo u gradu Zadru, poručio je SDP-ov vijećnik Daniel Radeta vijećnicima u raspravi.

- Ja mislim da je nekorektno spominjati vijećnika koji nije tu. Što je on toliko loše napravio da nije u interesu grada i građana? Zato vas ja molim da se ne desi ista situacija kao s izgradnjom sportskom dvoranom za Tehničku školu, čiji ste nacrt zaustavili u startu, replicirao je HDZ-ov vijećnik Davor Karlović.

- Ovdje se radi o početku izrade plana i investiciji koja bi mogla puno toga donijeti, a s obzirom na to, podržamo njegovu izradu te dajemo šansu investitoru. Kasnije ćemo opet doći na Gradsko vijeće na odlučivanje, imati "sliku i ton" te vidjeti o čemu se tu zapravo radi, kazao je potpredsjednik Gradskog vijeća Bruno Milin.

- Početak izrade se već kosi s našom savjesti. To je prvi i najbliži korak daljnjoj devastaciji i betonizaciji sukladno onom što se već događa u Gradu Zadru. Dakle, ne, odgovorio je Enio Meštrović.

- Ovo je jedini dio u gradu Zadru gdje se ja kupam, s kristalno čistim morem i prekrasnim malim uvalicama. Međutim, ja na tom netaknutom dijelu naše obale vidim žicu onih kojima smo dali da rade početak plana o kojem raspravljamo, tako da u taj dio više ne možemo doći, dodala je SDP-ova vijećnica Irena Dragić.

Pročelnik UO za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra Darko Kasap naglasio je kako plan tog turističkog naselja neće obuhvatiti obalni pojas, što ne znači da vlasnik ne može naknadno zatražiti koncesiju.

Protiv izrade UPU Dragočaj u Petrčanima u konačnici je glasalo 11 vijećnika (SDP, KLGB), devet vijećnika bilo je za (HDZ, HSP, SU), dok jedan ostao suzdržan, čime je završena 20. točka koju prethodno s Dnevnog reda nisu uspjeli skinuti vijećnici SDP-a i Enija Meštrovića.