Vijećnik Akcije mladih Roko Tadin na današnjoj sjednici Gradskog vijeća izrazio je skepsu oko ad hoc pretvaranja prostora triju mjesnih odbora u dječje vrtiće, smatrajući da su oni neuvjetni i da su rezultat prije svega činjenice da sadašnja vlast nije ispunila obećanje o gradnji novih objekata.

- To je porazno jer bi se u mjesec dana trebalo pretvoriti mjesne odbore u adekvatne prostore a to je nemoguće jer nemaju infrastrukturne uvjete, prikladne toalete. Osim toga, izašlo se s informacijom bez da se kontaktiralo predsjednike mjesnih odbora i objasnilo kako će dugogodišnji korisnici koji imaju inventar funkcionirati bez prostorija i kada ćete im naći zamjenu. Ovakvo rješenje neće postići ništa. HDZ je prethodnim kampanjama najavljivalo da će se svake godine graditi novi vrtić. Zanima me koliko ste vrtića od početka mandata izgradili, pitao je Tadin.

Pročelnik Joso Nekić rekao je kako je Grad postigao veliki iskorak u zbrinjavanju djece, navodeći kako u Gradu Zagrebu nema mjesta za njih 1.500, a prisiljeni su plaćati mjesta u vrtićima i po 2.000 kuna.

- U Zadru su privatni vrtići po cijeni javnog, jer grad sufinancira plaće odgojiteljica. Cilj nam je smjestiti svu djecu, za Pčelicu i Smiljevac povukli smo 25 milijuna kuna i do kraja mjeseca bit će objavljen natječaj za gradnju jednog od tih vrtića. Bio sam nedavno u Njemačkoj, kada imaju neku potrebu također pribjegavaju ovakvim stvarima, da nađu prostor jer je to najvažnija stvar za djecu koja imaju pravo na predškolski odgoj i roditelji na rad. Mjesne odbore ćemo zbrinuti, odgovorio je Nekić.

Prostori na Dračevcu i Bokanjcu, istaknuo je, su praktički novi, ne trebaju velika ulaganja, bit će brzo prilagođeni.

- Pčelica je imala 4 obrazovne skupine a kad se dogradi imat će 8 skupina, Smiljevac isto toliko. Vjerujem da ćemo s takvim kapacitetima zadovoljiti potrebe za svom djecom u vrtićima u Gradu Zadru. Prijavit ćemo i vrtić na Crvenim kućama, pripremit ćemo Dugu, koja je stari vrtić, ovo nam je prilika da ga udvostručimo. Vjerujemo da će djece biti još više i taj hod prema povećanju kapaciteta neka bude trajan, zaključio je Nekić.

Tadin je replicirao kako je onda odgovor da nisu sagradili niti jedan vrtić u ovom mandatu.