U jednoj od tri kućice na Muraju prošlog je tjedna otvoren Bastini wine & cocktail bar u kojem se pije jedna nova zadarska priča a ne počiva na ustaljenim zasadama ugostiteljstva.

Glavni akteri su mladi Zadrani Bruno Grancarić koji se kao dipl. ekonomist bavi financijama i pomorac Miro Novaković, zadarski powerlifter koji je u ožujku ove godine osvojio europsku brončanom medalju u kategoriji do 120 kg. Kada se otvarao Bastini, Miro je bio s brodom u Kongu ali ga je na Muraju zastupala supruga Rina kojoj je prepustio ravnopravnu partnersku ulogu s Brunom Grancarićem.

- Oslonio se na mene kao i za sve dok je na brodu. Ugostiteljstvo na Muraju bila je Brunova ideja koja nam se svidjela i licitirali smo za zakup kućice. Bili smo dobro organizirani u pripremi za otvaranje ugostiteljskoj objekta tako da sve funkcionira. Znamo se cijeli život ali imamo i iste poglede na ovo što radimo: od uređenja, izbora opreme do ugostiteljske i zabavne ponude. Sviđa mi se arhitektonsko uređenje Muraja, nastojali smo da budemo što bliže bojama i materijalima u svemu što smo iznijeli na terasu, ispričala nam je Rina koja uz majčinsku ulogu ima i poslovnu s nekretninama.

Oni su prvi počeli s opremanjem svoje kućice kojoj bi trebao barem još jedan kvadrat za bolje uvjete a svoje iskustvo su dijelili sa susjedima - Feral Street Food.
Hoće li se stvoriti novi đir na Muraju, vidjet će se možda već ovo ljeto ali Rina Novaković vjeruje  da se taj đir uklapa u oazu zelene šetnice. Od caffe Muru koji se nalazi na bastionu Moro do dva nova ugostiteljska objekta na bastionu sv. Roka pa do The Gardena.

Rina je igrom riječi došla i do naziva njihovog ugostiteljstva - Bastini. Taj naziv u sebi sadrži do čega bastion odnosno naziva EU projekta u sklopu kojeg je obnovljen Muraj - Zadar baštini.

Pod tim imenom označeno je mjesto uživanja u vinima kao i ispijanja originalne kave u hladu obližnjih crnika. U večernjem izdanju te atraktivne lokacije, nismo susreli ni Brunovu partnericu jer je u Milanu. Među ostalim, Belgijanka Helen Temmerman ima diplomu bioinženjera (kod nas agronomije), ona je somelijerka 3. razine. Biti sommelier znači voljeti i znati sve o vinima ali dokazat se vlastitim vinom. A to je već prestiž s kojim se mogu pohvaliti Helen i Bruno.

- Uzeli smo u zakup prije tri godine vinograd od tri hektara u Nadinu u kojem razvijaju ekološku proizvodnju. Imamo svoje vino koje se već pije u Francuskoj, otkrio nam je Bruno uz malu obiteljsku tajnu o Heleninom ocu koji tamo ima restoran uz to što je bio član jedne od tajnih inspekcija, odnosno tester za zvjezdice Michelina.

Njihovo vino je kombinacija Trebbiana i pošipa, nosi naziv treb x posh kao zaštitni znak male vinarije Gadabout.
- To nam je vino poticaj za stvaranje naše ugostiteljske ponude, namjere da postanemo platforma za promociju lokalnih vinara. Zadarsko zaleđe razvija kulturu vina a mislim da je ovo idealno mjesto za njihovo ispijanje, ističe Bruno Grancarić. Njegov ideal i dobra želja za Zadar je stvaranje vinskog prstena oko gradske tržnice, odnosno pijace.

Uz vino će nuditi tapasi. Htjeli su i bruskete ali u malom kiosku nema mjesta za to. Kada se tome dodaju dva cocktail - majstora koje su angažirali na spravljanju ponude od 12 mješavina pića, onda vrhunac priče mora biti Bastini Aperol Spritz.

Sastavni dio je prosecco koje simbolizira slatki način života a njega je stvarano moguće pronaći u novom ugostiteljstvu kojeg nudi Bastini na Muraju.

Osobito kada iza toga stoje mladi ljudi s višim standardima i spoznajama, poduzetni ali svjesni da su ušli u jednu neizvjesnost kako će njihove želje i ideje biti prihvaćene u domaćoj sredini - na Muraju koji tek ulazi u novu fazu života Grada.