Policijska uprava zadarska u proteklih nekoliko dana zaprimila je prijave o počinjenju kaznenih djela krađe na plažama, a radi se o krađama torbe i naprtnjača s različitim predmetima koje su ostavljene bez nadzora na plažama.

Jučer, 17. srpnja na plaži Kolovare u Zadru, nepoznati počinitelj je u poslijepodnevnim satima otuđio ruksak s odjećom, ključevima, kao i drugim vrijednim predmetima u vlasništvu Austrijskog državljanina.

Na isti način oštećeno je i dvoje švedskih državljana koje su ruksak s osobnim predmetima ostavili bez nadzora na plaži dok su se kupali na Punti Bajlo u Zadru, dok je na plaži Put Klementa nizozemskim državljanima nepoznati počinitelj otuđio torbu s plaže i u njoj novčanik, osobne dokumente, bankovne kartice, novac, naočale i dr..

Ovakvi događaji potvrđuju kako kradljivci koriste nepažnju građana i njihov boravak u moru te im otuđuju stvari ostavljene bez nadzora.

Najčešći predmeti krađa su novčanici s novcem i mobiteli, ali i nakit, ključevi vozila ili apartmana, sunčane naočale... Počinitelji jednostavno ne biraju predmete koji im se nađu pri ruci.

Stoga su iz PU zadarske izdali naputke građanima, ne bi li se zaštitili od krađe.
Savjetuju da na plažu ne nosite vrijedne predmete i dragocjenosti, osobito veće novčane iznose, nakit i vrijednu foto-videoopremu.
Bez nadzora ne ostavljati torbe, ključeve, mobitele, fotoaparate, videokamere i dr, a ako ste spriječeni, neka ih pripaze prijatelji ili poznanici.

- Isto tako, ne provjeravati učestalo novac i vrijedne predmete, jer time kradljivcima skrećete pozornost na sebe i svoje stvari. Dokumente i novac ne držite zajedno, a na plažu ponesite onoliko novca koliko vam je potrebno za sitne troškove (sok, kava, sladoled...), poručili su iz Policije.

Ako do plaže dolazite osobnim vozilom, zatvorite sve prozore i zaključajte vrata vozila, u vozilu ne ostavljajte vrijedne predmete, a ako dolazite biciklom - osigurajte ga vežući za drvo, ograd. Ključeve apartmana, soba, vozila i sl. koji sadrže nazive i brojeve apartmana i soba te registarsku oznaku vozila savjetuju da spremite na mjesto koje nije dostupno tuđim pogledima.

- Ako ste pokradeni, pozovite odmah policiju na broj 192, poručili su građanima.