Na lokaciji tzv. predvojničke na Žmirićima danas su počeli radovi na izgradnji parka „Novi Bokanjac", u kojemu će biti postavljeni različiti sadržaji za aktivan boravak u prirodi: amfiteatar, trim staza, šah, čunjevi, umjetna stijena za penjanje, vodena površina, boćalište, igralište za badminton, stolni tenis, rampa za rollere, karoce, kamene skulpture, igrališta za djecu sa pješčanikom, drvenim površinama, travnjakom labirintom...

Gradonačelnik Branko Dukić rekao je kako će se park prostirati na 7,5 hektara, te će biti omeđen Ulicom Hrvatskog sabora na jugu, Putom Vrela na istoku i Ulicom Franje Fanceva na sjeveru.

- Grad Zadar krenuo je smjerom zelene transformacije, najprije s uređenjem senzoričkog parka u Vruljici, zatim Sfingom, ovdje ali i na drugim gradskim lokacijama. Kad završimo s uređenjem ovog dijela prijeći ćemo na zapadni dio, bit će to velika zelena oaza na ponos ovom kvartu. Kroz europske fondove osigurano je 400 tisuća eura za sadnju preko 2 tisuće stabala na području grada Zadra i njegovih otoka, najavio je Dukić.

Projektant Bogdan Marov iz Arhitektonskog studija Rene rekao je kako ideja o uređenju parka postoji već 15 godina, a sad je došlo vrijeme za realizaciju.

- U prvoj fazi uredit će se trim staza i skate park za mlađu populaciju, koje dosta ima u ovom kvartu. Napravljen je geodetski snimak svakog stabla pa smo i samu stazu prilagođavali situaciji na terenu kako bi se sva sačuvala, a bit će posađena i dodatna. U nekoj daljoj budućnosti planira se i gradnja centralnog objekta s priručnim radionicama i sanitarnim čvorom, ali o tome ćemo razgovarati nakon što se dovrše ove dvije prve faze, rekao je Marov.

Sredstva za uređenje parka osigurana su amandmanom Nezavisne liste Enija Meštrovića, koji su ovo postavili kao uvjet za prihvaćanje gradskog proračuna.

- Naš je cilj sačuvati zelenilo i nastaviti uređenje sve do Plodina na Žmirićima. Imamo u planu još jedan amandman za park nasuprot odvodnje, to će biti sigurno jedan od uvjeta da s izvršnom vlasti nastavimo suradnju i u sljedećoj godini, komentirao je Meštrović.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 388.354,38 eura bez PDV-a, odnosno 485.442,97 eura sa PDV-om. Izvođač radova je Tim d.o.o., a rok završetka je 90 dana.