U petak su u Donjim Raštanima otvoreni građevinski radovi na vodoopskrbnom cjevovodu za mjesta Donje Raštane, Gornje Raštane i Sikovo u Općini Sv. Filip i Jakov. Projekt se provodi u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. (NPOO), koji je odobren od strane Europske komisije u srpnju 2021. Nacionalni plan sadrži prijedloge projekata u šest područja ukupne vrijednosti 48,2 milijardi kuna.

Prema projektima koji će se izvoditi u sklopu NPOO duljine dionica su: I. etapa duljina vodovoda: 1473 m, naselje Sveti FIlip i Jakov - Hidrostanica "Majčin brig 1" te II. etapa duljina vodovoda: 9848 m, naselje Gornje Raštane, Donje Raštane i Sikovo
- Hidrostanica "Sikovo".

S novim projektom izgradnje vodoopskrbne mreže naselja Lužine, Mikulići, Gračak, Podvršje, Strmote te ostali dijelovi Općine Sv. Filip i Jakov će biti priključeni na centraliziran sustav vodoopskrbe. Ukupno će se izgraditi 11.321 metara vodovoda, s hidrostanicama "Majčin brig 1" i "Sikovo", čime će se omogućiti priključak za 362 domaćinstva i 1.069 korisnika.

- Održana je koordinacija s javnopravnim tijelima u naselju Tičevo, Gornje Raštane. Sastanku su prisustvovali predstavnici izvođača radova, tvrtke Golemi, predstavnici tvrtke CIVIL ENGINEERING CONSULTANCY d.o.o., kojoj je povjeren stručni nadzor, voditelj projekta Hidroprojekt-ing d.o.o., predstavnici Naručitelja radova, Komunalac d.o.o. Biograd, tehnički direktor Komunalac d.o.o. Biograd, Kruno Pešić, predstavnici Općine Sv. Filip i Jakov i načelnik Zoran Pelicarić, te predstavnici HEP-a, HAKOM-a, MUP-a i ostali, izjavio je direktor Komunalca d.o.o. Biograd, Marin Colić.

Nakon završetka koordinacije je održano uvođenje izvođača u posao, prva faza izgradnje vodoopskrbnih cjevovoda započinje u zaseoku Gračak, u naselju Donje Raštane. Duljina te dionice iznositi će 690 metara.

- U proteklom razdoblju, stanovnici navedenih naselja su se individualno snalazili za vodoopskrbu koristeći podzemne cisterne, pri čemu je kišnica bila glavni izvor vode. Uvažavajući važnost turističke sezone i potrebu očuvanja nesmetanog kretanja turista i stanovnika, odlučeno je da se radovi na vodoopskrbi cjevovodima prioritetno izvedu u naseljima koja će najmanje ometati prohodnost i neće ugroziti turističku sezonu.Stoga je predloženo da se radovi započnu u zaseocima Gračak, Lužine, Mikulići, Podvršje i Strmote. Ovaj potez smatra se prioritetnim jer je upravo u tim naseljima vodoopskrba dosad bila najslabije riješena, kazao je načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, koji je prisustvovao samom uvođenju u posao sa predsjednikom vijeća Igorom Pedisićem (Turanj), članovima Općinskog vijeća Anamarijom Matešić (Donje Raštane), Josipom Mrkić (Sikovo), Marijanom Mrvičić, Renatom Batur, Rafaelom Baričić, Zelinom Kadija (Sv. Filip i Jakov) te predstavnicima naselja Lužine, Mikulići, Podvršje i Strmote.

- Ovim važnim infrastrukturnim projektom NPOO-a stvaraju se temelji za budući razvoj ovog područja, poboljšavaju se uvjeti života stanovnika te se osigurava stabilna vodoopskrba. Očekuje se da će se radovi provoditi pažljivo i s minimalnim narušavanjem svakodnevnog života lokalne zajednice. Stanovnici navedenih naselja i šire okolice s nestrpljenjem očekuju završetak projekta koji će im donijeti mnogo koristi i unaprijediti kvalitetu njihovih života, rečeno je na otvorenju radova.