Krajem svibnja ove godine završeni su radovi na sanaciji luke Sv. Filip i Jakov, koji su izvedeni uz nadzor Konzervatorskog odjela u Zadru.

Izvođač radova je Stipčević d.o.o. iz Zadra. Radix ing d.o.o. iz Zadra uz dipl.ing.građ. Andriju Šarića vodio je stručni nadzor radova. Projektant je Željko Čirjak, dipl.ing.građ. iz Ureda ovlaštenog građevinarstva Željko Čirjak.

Na stranicama Lučke uprave Zadar stoji kako je sanacija bila neophodna zbog abrazivnog djelovanja mora i diferencijalnog slijeganja, koje je uzrokovalo pomicanje kamenih blokova iz ležišta i lomljenje istih.

Radovi su započeli sanacijom podmorskog dijela zida na kojima je bilo potrebno napraviti ispunu betonom zbog oštećenja kroz koje je prodiralo more.

- Na sjevernom dijelu luke, odnosno gatu, koji je pretrpio najveća oštećenja, izvedena je zaštitna plomba oko cijelog gata. Ispucali i zdrobljeni kameni blokovi, kamene ploče i neadekvatni betonski blokovi zamijenjeni su novim kamenim blokovima i pločama. Prilikom zamjene kamenih elemenata vodilo se računa o boji, teksturi i završnoj obradi istih. Dio obalnog zida, koji je bio translatiran prema moru, uklonjen je u potpunosti te su izvedeni novi temelji i obalni zid. Na dijelu koji je bio u boljem stanju, odnosno nije srušen, ispucali kamen je zamijenjen novim iste kakvoće i vizure, izvjestili su iz Lučke.

Rečeno je i kako je velika oštećenja pretrpjela i postojeća školjera, koja je presložena i dohranjena kamenim blokovima. U sklopu sanacije obnovljena je i hodna površina i to izvođenjem armirano- betonske podloge sa završnim opločenjem od postojećeg kamena.

Projekt sanacije predmetne luke realiziran je zajedničkim sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, ŽLU Zadar, Zadarske županije i lokalne samouprave.

Vrijednost izvedenih radova iznosi 471.735,75 eura s PDV-om.