Posljednjih mjesec dana u zadarskoj povijesnoj jezgri moguće su halucinacije - sad je vidiš a  onda je nema pa je opet vidiš. Tako je to s ugostiteljskim terasama poznatih ugostiteljskih objekata kada su se nadležne službe uhvatile uvođenja reda u srcu sezone.

Zadrani koji su brendirali sladoled u slastičarnici Donat, začuđeno su pitali zbog čega ispred slastičarnice danima već nema stolova i sjedalica. Inspekcija im je naredila uklanjanje jer ni oni nemaju Minimalne tehničke uvjete koje podrazumijeva i sanitarni čvor za goste. I to se otkrilo nakon pustih godina od kada otvaranje slastičarnice Donat označava početak ljetne sezone u Zadru.

Drugi fenomen je Mimoza. Nakon velike akcije komunalnih redara koji su s vlasnikom bili prisiljeni na ping - pong te im je u pomoć morala doći interventna policija, tek je Državni inspektorat odigrao glavnu ulogu.

Uklonjena je terasa koja je nakon dva tjedna jučer ponovno vraćena na temelju ugovora o zakupu s kojim će od Županije moći tražiti rješenje o MTU. Ali samo u dijelu na kojem je postoji podest za terasu. Stolovi nisu vraćeni u prolaz i uz Kalelargu.
Je li to kompromis s Gradom Zadrom ili nešto drugo, znaju oni koji jesu ili će potpisati potrebno rješenje.

Treći slučaj čuđenja je na Liburnskoj obali gdje je Grad dao u zakup objekt u kojem je bila agencija Jadrolinije. Zakupac je po nalogu komunalnih redara morao skinuti konstrukciju za terasu koja je kako neslužbeno doznajemo koštala preko 30 tisuća eura.
Zakupac je očito ljut i uvrijeđen jer je stanje na toj lokaciji danima već nepromijenjeno.

Toliko da materijal za unutrašnje uređenje ostavljen na parkirnom mjestu za dostavu zbog čega bi opet trebali intervenirati komunalni redari.

Ništa ne upućuje da su radovi nastavljeni a kamoli da će biti otvoren novi ugostiteljski objekt. Kako će u Odjelu za gospodarenje gradskom imovinom riješiti odnos sa zakupcem, to je prema pouzdanim informacijama, postalo unutarstranačko pitanje.