Na Crvenim kućama održana je svečana primopredaja 88 ključeva stanara nove POS-ove zgrade sa 100 stambenih jedinica i 146 parkirnih mjesta. Uz gradonačelnika Branka Dukića i župana Božidara Longina, svečanosti su nazočili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković te ministri Branko Bačić i Šime Erlić.

- Ovaj projekt možda je i najvrjedniji jer se nalazimo u vremenu rekordnih cijena nekretnina. Stručna procjena gradskog povjerenstva prosječnu cijenu kvadrata stana u novogradnji na području Zadra procjenjuje na tri tisuće eura. On dolazi u vrijeme najžešćih konkurencija na europskom tržištu rada kada se domaće gospodarstvo nalazi pred velikim izazovima u natjecanju za stručne kadrove, kazao je gradonačelnik Branko Dukić, zahvalivši projektantima i izvođaču radova.

Trenutan fokus je na projektima izgradnje osnovne škole i vrtića, ambulante, prostora za rad mjesnog odbora i društvenih sadržaja. Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo transformacijom Crvenih kuća iz nekadašnjih vojarni JNA u novi stambeni kvart u kojem je u pripremi nova škola, vrtić, sportska dvorana i park za vlasnike stanova u ulici Krste Odaka.

- Čestitam svima putem POS-ovih stanova primili ključeve svojih novih stanova. Sjajan je ovo primjer kako grad Zadar transformira nekadašnje vojarne i državno vlasništvo na nove projekte u korist svoj građana i mladih obitelji, što stvara preduvjet za demografsku revitalizaciju, rekao je premijer Andrej Plenković.

Među prvima ključeve su preuzele obitelji s najviše članova domaćinstava: obitelj Dominis, obitelj Knežević i obitelj Petrović. S ovih 100 stanova, u Zadru je kroz program POS-a izgrađeno 536 stambenih jedinica i to na području MO Bili Brig, MO Smiljevac i MO Crvene kuće, dok je na području Zadarske županije ukupno izgrađeno 650 POS-ovih stanova.