Predsjednik Vlade Andrej Plenković na poslijepodnevnoj turneji po Dalmaciji, iza 16 sati će dijeliti ključeve vlasnicima POS-ovih stanova na Crvenim kućama. Oni su tek jučer i danas potpisali ugovor prema kojem će plaćati skuplje stanove koji su završeni još ovo proljeće. Neki su ugovor ovjerili u petak jer su ih zvali iz APN-a, državne agencije koja vodi cijeli projekt, ali im nisu najavili današnju podjelu ključeva.

Cijena kvadrata iz Predugovora je bila 1193,44 eura. Potpisnici su bili spremni na to da cijena može porasti do 7 posto. Konačna cijena je 1266,55 eura što znači da je porasla za 6,13 posto. Izvođač radova je bio Lavčević koji je iskoristio mogućnost poskupljenja svog posla kojeg su dobili kada i ostali izvođaći radova na dva POS projekta: u Rijeci i Sv. Filipu i Jakvu. Na ta dva gradilišta kvadrat građenja i opremanja bio je ugovoren na 1.353,77 eura, a kupci su na vrijeme dobili svoje ključeve.

Za razliku od vlasnika stanova na Crvenim kućama koji su morali čekati četiri mjeseca na useljenje zbog analize poskupljenja kvadrata koji se prebio preko njihovih leđa uz dodato plaćanje podstanarstva.

Među kupcima stanova bit će i gradonačelnik Branko Dukić koji je u ime Grada ugovorio kupnju šest stanova po prijašnjoj cijeni. Kako će se iz proračuna namaknuti razliku u cijeni kvadrata, pitali smo Dukića u svibnju na Crvenim kućama, kada nam je Gradonačelnik  objavio kako je on taj koji će odlučiti o preraspodjeli novca.

Ti stanovi bi se trebala dati na korištenje nužnom kadru iz Bolnice i Sveučilišta. Međutim, novi rektor Josip Faričić elegantno je odbio takvu najavu bez dogovora, govoreći kako oni nemaju model po kojem bi netko od sveučilišnih profesora dobio "gradski" stan na korištenje.

Sudeći prema najavama ravnatelja zadarske bolnice Željka Čuline o dolasku gotovih specijalista u Zadar, stanovi su im očito obećani u zgradi POS-a na Crvenim kućama.