U službenom posjetu Sveučilištu Zadru boravi izaslanstvo Sveučilišta Haxhi Zeka iz grada Peje (Peć) u Republici Kosovo.

Ovo sveučilište želi se kroz upoznavanje s primjerima dobre prakse približiti europskim standardima obrazovanja, zbog čega su u četverodnevni posjet zadarskom sveučilištu stigli rektor prof. dr. sc. Armand Krasniqi, prorektorica za nastavu, studente i znanost izv,. prof. dr. sc. Alma Shehu Lokaj, članica Upravnog vijeća izv. prof. dr. sc. Mersiha Kačamaković i voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju Arberora Haxhija.

Upoznavanje sa Sveučilištem započelo je prijemom u Rektoratu Sveučilišta u Zadru, gdje je goste dočekala rektorica prof. dr. sc. Dijana Vican s prorektorima prof. dr. sc. Nedjeljkom Balić Nižić, prof. dr. sc. Slavenom Zjalićem i prof. dr. sc. Zvjezdanom Penezićem.

U kratkoj prezentaciji podsjetili su na dugu tradiciju obrazovanja u Zadru, povijest obnovljenog Sveučilišta, ali i istaknuli ulaganja u infrastrukturu poput gradnje novog studentskog doma, obnove zgrade nekadašnje Tehničke škole te bogatu izdavačku djelatnost, s velikim naporima u području otvorene znanosti.

- Stigli smo u Zadar jer je vaše sveučilište u Europi poznato po visokoj kvaliteti znanstvenika i obrazovanja. Način na koji radite je u skladu s onim što mi želimo raditi, a već dijelom i koristimo programe i pravilnike poput hrvatskih sveučilišta. Naši ljudi vjeruju u Hrvatsku, moramo raditi u ovom smjeru i educirati se, jer nema drugog puta za napredak, istaknuo je rektor Krasniqi.

Prezentaciju o Centru za projekte, znanost i transfer tehnologija potom su održali voditeljica Centra Irena Kozulić, Martin Zrilić i doc. dr. sc. Franko Domazetović, nakon čega su obišli obnovljenu zgradu stare Tehničke škole.

Do petka gosti će se upoznati s Code Hubeom, podrškom studentima s invaliditetom, studentskim sportom, pojedinim odjelima i studijima te Uredom za međunarodnu suradnju.