Već jutros je stigla afrička žega, a predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak će imati mini turneju po Dalmaciji. Čovjek nepresušne energije u Splitu će sudjelovati na svečanosti otvorenja Objedinjenog hitnog bolničkog prijama KBC-a Split točno u podne 12 sati, da bi Šibeniku bio na završnoj konferenciji projekta Studenskoga doma Palacin i otvorenju doma u 14.30 sati. Vrhunac je u Zadru po pasjoj vrućini, dakle u 16.40 sati kada Plenković dolazi na svečanosti primopredaje ključeva vlasnicima POS stanova na Crvenim kućama.

Skandalozno je to da oni kojima bi premijer trebao dati ključ za to uopće ne znaju nakon što su im dva puta odgodili useljenje. Oni su pozvani u petak iz Agencije za promet nekretninama na potpisivanje ugovora. Neki u ponedjeljak, drugi u utorak. Ovisno o tome kad će dobiti termin kod javne bilježnice u utorak poslijepodne pa je pitanje hoće li biti vlasnici stana da bi dobili ključ kojeg će im uručiti ni više ni manje nego premijer.

Kada su isti ti potpisnici predugovora pitali državnu agenciju kad će biti podjela ključeva na koju čekaju već četiri mjeseca, mnogi u podstanarstvu, rekli su im da će sve doznati kada potpišu ugovor. Tada će znati koja će biti konačna cijena stana u odnosu na predugovorenih 1.193,44 eura po kvadratu i odredbu po kojoj konačna cijena može biti do 7 posto veća.

 

 Direktor te državne agencije u svibnju je rekao u Zadru kako su angažirali i platili konzultanta da provjeri traženo poskupljenje koje im je omogućila Vlada Andreja Plenkovića svojom uredbom. Rok je bio do 15. lipnja. Na prošlotjedni novinarski upit iz APN-a nikad nismo dobili odgovor.

Državna agencija je uskratila pravo na elementarnu informaciju o tom kad će dobiti ključeve stanova oni koji ih zapravo još nisu službeno kupili. Zato će se Plenković u Zadru, dalmatinskom središtu nekretninskog biznisa, pohvaliti dobrostivom Državom koja je Zadranima omogućila kupnju jeftinih stanova.