Opća bolnica Zadar danas je objavila natječaj za 8 mjesta specijalizacija na temelju odluke ravnatelja OBZ dr. med. Željka Čuline i odobrenog Plana specijalizacija Ministarstva zdravlja.

Uz jedno mjesto za hitnu medicinu na koje se godinama nitko ne javlja, traži se po jedan liječnik za specijalizaciju iz otorinolaringologije, oftalmologije i optometrije te ortopedije i traumatologije..
Za specijalizaciju patologije i citologije te pedijatrije na natječaju su po dva mjesta.

 Hoće li biti kandidata na ovom natječaju s obzirom da su u pitanju specijalizacije koje nisu baš atraktivne za mlade liječnike, znat će se za 8 dana. Oni bi svi dermu, nitko nema interes za kirurgiju,  kazat će dobro upućeni a pokazali su to i dosadašnji natječaji.

S druge strane ovaj natječaj neće riješiti kadrovski deficit na Odjelu ORL na kojem su praktički trojica specijalista u radnom pogonu a još manje na Oftamologiji.
Na taj odjel se kao završena specijalistica neće vratiti dr. Ana Pupić Bakrač. Ona je dobila posao u KBC Dubravi dok je sa zadarskom bolnicom raskinula ugovor o radu. To im je već najavljeno kao i razlozi zbog kojeg se mlada liječnica neće vratiti na Odjel oftamologije kojeg vodi dr. Suzana Konjevoda a kojeg su iz istog razloga napustile tri specijalistice.

 Odlazaka  liječnika  specijalista bilo je i na Odjelu za uho, grlo, nos koji ljeti dobiva skupu ispomoć za dežurstva iz drugih bolnica. Patologija je rak-rana zadarske bolnice a zanimanje za tu specijalizaciju potencijalnih kandidata zanemarivo.

 No, najgore je što je specijalizaciju iz pedijatrije prekinuo mladi liječnik nakon šest mjeseci jer su ga koristili na Hitnom bolničkom prijemu.

 Na kronični nedostatak pedijatara upozorava i neslužbena najava da se dvije liječnice nakon specijalizacije također neće vratiti u zadarsku bolnicu. Njihove specijalizacije uz porodiljni traju znatno duže od predviđenih pet godina što je također otežavajuća okolnost za nedovoljan kadrovski kapacitet na tom odjelu.

Zadarska bolnica ima 70 specijalizanata i ravnatelj Čulina je izjavio kako je svjestan da se svi neće vratiti u zadarsku bolnicu. zato će iz ravnateljstva poslati račun za odštetu što niti rješava problem a što će kod nekih biti tema sudskog spora.