Zadar nastavlja rušiti rekorde po broju noćenja i dolazaka turista. Od početka godine zaključno s 30. lipnja ostvareno je 217.240 dolazaka i 656.407 noćenja, što je porast od 33% u dolascima i 21% u noćenjima usporedo s 2022. godinom.

Od 1. lipnja do 5. srpnja na području Turističke zajednice grada Zadra ostvareno je 96.045 dolazaka, što je 13 posto više nego prošle godine, ali i 5 posto više nego u 2019. Kada se gleda do sada rekordna godina, još je veći porast u broju noćenja - u ovoj godini ih je u lipnju i prvih pet dana srpnja bilo 358.465, a u 2019. skoro 50 tisuća ili 15 posto manje.

- Mislim da možemo biti jako zadovoljni ovom sezonom jer imamo dosta turista, vremenske prilike su dobre, kao i rezervacije za ostatak sezone. Naravno, zbog velikog broja porasta apartmana u odnosu na prošlu godinu, dio smještaja ostao je nepopunjen, no to je očekivana situacija, kaže predsjednik Udruge privatnih iznajmljivača Zadarske županije pri HGK Klaudio Grdović.

Objekti u domaćinstvu u sezoni su preuzeli primat od hotelskog smještaja, pa tako njihovi gosti čine 52,17 posto svih turista. U hotelima ih je smješteno 27,32 posto, a ostatak otpada na ostali ugostiteljski smještaj, nekomercijalni smještaj i kampove. Do promjene je došlo i u strukturi zemalja iz kojih dolaze, pa je tako na dan 6. srpnja u Zadru, od ukupno 10.857 gostiju, najviše bilo Čeha (1.311). Nakon njih najbrojniji su Nijemci (1.259), domaći turisti (1.086), Poljaci, Austrijanci, Slovenci...

S obzirom na i dalje veliki nesrazmjer broja kreveta u turističkom smještaju i prijavljenih gostiju, iz Turističke zajednice podsjećaju male iznajmljivače na olakšanu mogućnost prijave gostiju kroz aplikaciju mVisitor. Riječ je o najjednostavnijem postupku za prijavu gostiju putem mobilnog uređaja i to praktički jednim klikom, odnosno fotografiranjem osobnog dokumenta, nakon čega aplikacija prosljeđuje sve potrebne podatke u sustav eVisitor.

Aplikacija je za iznajmljivače na području TZ grada Zadra besplatna. Nakon skidanja s Google Play Storea ili Apple Storea, pri prvoj upotrebi potrebno je registrirati se OIB-om i lozinkom koja se koristi za eVisitor. Podatke se može unijeti fotografiranjem dokumenta ili ručno, a može se poslati i poveznica samom gostu putem koje on ispunjava svoje podatke. Aplikacija čak kreira i dokument s QR kodom koji se postavi u objekt, tako da ga gost može skenirati po dolasku u apartman i unijeti osobne podatke. Vlasniku objekta preostaje tek kliknuti na gumb „Prijavi Goste", čime su oni odmah prijavljeni na eVisitor.