Danas je održana konferencija za novinare, povodom 6. obljetnice ulaska na listu svjetske baštine UNESCO-a na kojoj je predstavljena nova kulturno-turistička brošura Venecijanskog obrambenog sustava od 16.-17. stoljeća. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Grada Zadra i TZ grada Zadra.

Gradonačelniku Dukiću podsjetio je na taj događaj koji je obilježio sam početak prvog mandata.

- UNESCO baština nije samo ime, odnosno nama to pridodaje jednu težinu, da moramo izvršiti sve uvjete i da bi opstali kao baština te podići svijest o tim našim bedemima, nastavio je. Dukić je napomenuo kako je važno voditi brigu o bedemima, koji okružuju stari dio našeg grada te bi trebali razmišljati o svakom djeliću grada unutar bedema.

Trebalo je odraditi niz zadataka u sklopu UNESCO, tako se zadnje dvije godine radilo na planu upravljanja bedemima, koji je napokon prihvaćen od strane ministarstva te će se uskoro izložiti Gradskom vijeću, otkrio je Dukić.

Ali oni će i dalje, prema riječima gradonačelnika osluškivati naše stanovništvo i građane  da kako je rekao Dukić  ovaj plan upravljanja bude efikasan i prihvatljiv,.

Direktor TZ Zadar, Mario Paleka, podsjeto je na rad na brošuri koja ima 20 stranica. Napravljena je u rekordnom roku, istaknuo je  Paleka  i dodao kako je kultura oduvijek bila involvirana kao jedan od glavnih elemenata turističkog proizvoda i temelj turističke ponude.

Svih njih je nadmašio je konzervator Miljenko Domijan, koji je bio angažiran na  uvrštavanju zadarskih zina

- Baštinici utvrde ovog tipa smo mi u Hrvatskoj značajniji nego ovi u Italiji. Venecija i Italija, što to znači, možda samo jezik. Kroz 500 godina kontinuirane vlasti u Dalmaciji, dogodilo se ovo i kad su nam Turci došli na vrata i onda je turski pivac budio Zadrane. E, a onda je trebalo napravit utvrde. I cijeli sustav je dragocjen i postaje definitivno mojim inzistiranjem središnji spomenik, istaknuo je Domijan i opet  podsjetio na svoje zasluge.

- Recimo, moja relacija s njim imala je i ekscesne trenutke, kad je on mene uvjeravao da vrata utvrde Forte prema Ravnicama nisu renesansa, nego da su lažna, da su 19. stoljeće. Ja sam mu rekao da je lud. I onda sam mu donio dokaze i kad smo došli u Bergamo, onda je on sam sebe pljuskao i rekao kako imam pravo. Bilo je i takvih događaja, ali smo i stekli dobre prijatelje, rekao je te zaključio kako je Zadar ovo zaslužio, jer Zadar je najbolji, Zadar je slavan i nitko u Europi njemu nije ravan,  ponavljao je Domijan u svojoj samohvali.

Dina Bušić, pročelnica Odjela za kulturu objašnjavala je Plan upravljanja povijesnom jezgrom koji ima  i svoj akcijski plan. - Taj Plan će biti podložan dodatnim promjenama, no odsad na dalje će se koordinirano upravljati bedemima, najavila je pročelnica Bušić, koja je najavila već viđenu izložbu Domijana i Bruna Diklića,

- Tematizira sve gradove u upisu, a bila je prezentirana u doba pandemije, no valjalo ju je ponoviti ne bi li se još jednom vidjelo kako je velik rad iza nas, kazala je Bušić.