Na sjednici vlade izneseni su podaci o turističkom prometu od 1. siječnja do 30. lipnja 2023. na kojoj se već u uvodu premijer Andrej Plenković pohvalio se najvažnijim turističkim brojkama za prvih pola godine. Brojke su pokazale da su rezultati bolji nego prošlih godina, pa je i resorna ministrica Nikolina Brnjac optimistična što se tiče nastavka sezone

- Podaci za prvih 6 mjeseci govore da je u Hrvatsku došlo 6,7 milijuna turista, 27,3 milijuna noćenja, to je 16, odnosno 10 posto više nego lani i više nego u prvom djelu 2019. koja je bila rekordna godina, kazao je Plenković.

Detalje je iznijela ministrica turizma Nikolina Brnjac.

- Kad govorimo o domaćim turistima bilježimo 1,6 milijuna dolazaka i 3,7 milijuna noćenja. Po županijama, najviše je noćenja zabilježeno u Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Primorsko-goranskoj, pa Zadarskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Šibensko-kninskoj, a među destinacijama je najviše noćenja zabilježeno u Rovinju, Dubrovniku, Poreču, Splitu te Umagu, pobrojala je Brnjac.

Prema podacima HNB-a, u prva tri mjeseca prihodi od stranih turista iznosili su 682 milijuna eura, što je povećanje od 38 posto gledajući iste mjesece lani.