Psihijatrijska bolnica - tamo uvjeti nisu dobri za pacijente, ustvrdila je to SDP-ova vijećnica Helena Mikulandra na prošlotjednoj skupštini Zadarske županija koja je osnivač te specijalizirane bolnice na otoku Ugljanu.

Ona je u izvještaju o poslovanju pronašla navod o nalazu Europski odbor za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja pa je pitala jesu li posjetili po prijavi ili preventivno. Na to pitanje nije dobila odgovor ravnatelja Mladena Mavara koji je obećao dostaviti njihov izvještaj. Mavar je poslije vijećnicima rekao kako taj Eurospki odbor radi po vlastitom odabiru ustanova koje nadzire.

Naime, SDP-ovim ovim vijećnicima Mikulandri i Juri Zubčiću bilo je kontradiktorno ono što je Mavar napisao u svom izvještaju o njihovom nalazu preliminarnom nalazu s kojim su zadovoljni jer su to detalji koje su odmah ispravljali kao što je ponašanje nižeg osoblja prema pacijentima. Međutim, delegacija iz Strasbourga bavila se i prostornim uvjetima, medicinskom dokumentacijom te nacionalnim zakonodavstvom. Inspekcija ko inspekcija, uvijek će vam nešto naći, kazao je Mavar za govornicom.

Ravnatelj Psihijatrijske bolnice je kazao kako su prihvatili primjedbe za poboljšanje prostornih uvjeta. On je podsjetio da su od 8 objekta pet uredili kroz energetsku obnovu. To ne znači da svaka osoba ima sanitarni čvor koji je i dalje jedan na katu, pojasnio je Mavar.

- Ostale su tri zgrade koje je Italija napravili za koncentracijski logor koje tek idu u obnovu. Dobilo smo pohvalu u Ministarstvu zdravstva da smo bolji od KBC Rijeke i KBC Split iz onoga što smo trebali napraviti po tom njihovim primjedbama, kazao je ravnatelj Mavar kao i to da on voli s njima pričat o bolnici.