U Gaženici je prvi put usidrena mega luksuzna jahta DAR jordanskoga milijardera Ziyada al Manseera, čija se vrijednost procjenjuje na 175 milijuna dolara, javlja Radio Zadar.

Njezin je zapovjednik jedan od najjcjenjenijih kapetana Zadranin Klaudio Marcelić koji je i sam sudjelovao u gradnji i dizajnu jahte. Jahta je izgrađena 2018. godine u poznatom nizozemskom gradilištu. Dužina je 90 metara a brzina 20 NM. Predviđena je za 12 gostiju i 31 člana opreme s opremom za luksuzni odmor.  Čarter joj može biti milijun i 200 eura najma za tjedan.

DAR izgrađena prije pet godina, a već iduće godine ponijela je laskavi naslov na svjetskoj dodjeli nagrada za super jahte. Na arapskom, naziv jahte DAR znači kuća.

Vlasnik jahte je Ziyad Manasirje ruski milijarder rođen u Jordanu. Osnivač je tvrtke Stroygazconsulting i Manaseer Group iz Jordana. Ima 54 godine i nalazi se na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi svijeta, zabilježeno je 2019. godine kada je DAR prvi put uplovio u Zadar i vezao se na Istarkoj obali.